7 Kasım 2013 Perşembe

ARABA SEVDASI - RECAİZADE MAHMUT EKREM


hayatımda ilk defa böyle bir şey tecrübe ettim doğrusu.. bir daha da asla tecrübe etmek istediğimi sanmıyorum:) en azından tamamen gönlüm rahat söyleyebiliyorum ki 15 puanı kaptım.. tam 240 sayfa. türk edebiyatıyla zaten aram yok hele ki klasiğiyle gerçekten hiç yokmuş..

hep anlatırlardı o dönem yoğun fransız etkisinden bahsederlerdi.. içim çıktı gerçekten fransızca aşağı fransızca yukarı garip bir herkesi herşeyi hakir görme hali.. hikaye klasik diyeceğim ama problem şu ki hikaye aslında yok.. zengin bir mirasyedinin bir grup salaklığından ibaret olay.

şimdi edebiyatçılar olur, türk klasiğini sevenler olur kimseyi kızdırmayalım ama ben bu kitaba roman bile demem en fazla roman denemesi derim..

kitabı okurken geçirdiğim şokları anlatamıyorum.. yazar yani sevgili recaizade mahmut ekrem okuyucuyla konuşuyor. "az evvel de söylediğimiz gibi..", "hikayeyi bizimle takip edenler bu kadarına vakıf olacaktır..". bu da değil sadece kendi yazdığı hikayeyle, karakterle bizzat kendisi dalga geçiyor. bitti mi sandınız bu ne ki? okuyucuyu sürekli bir salak yerine koyma halinde sevgili yazar. önce yazıyor daha sonra da "yani şöyle demek istedim.". "anladığınız üzere.." "anlattığım gibi.."

ya rabbim şaka gibi! muhtemelen fazla zalimce eleştiriyorum farkındayım ama gerçekten benim için felaket bir tecrübe oldu daha da elimi sürmem. ağır dile, yarısını anlamadığım sözcüklere girmiyorum bile.. konuya gelirsek o da yok.. yer aynası benzetmesi, feraceli cinsinden ama hafif meşrep olmayı başaran bir kadın, avanak bir oğlan, çakal fransızca hocası. biri kendi kendine gelin güvey olup bunun da romanını yazmış gibi. buradaki "gelin" bir at arabası yalnız sarışın hanım periveş değil esasen..

edebiyat sürekli gelişen sürekli kendini yenileyen adeta canlı bir varlık.. ve ne yazık ki araba sevdası bu canlılığı kesinlikle taşımıyor.. klasiklerin özellikleri çağlar arası kalıcı olmaksa, ölümsüzlükse ne yazık ki bu kitap ölmüş; haydi geçmiş olsun..

9 yorum:

  1. Bir kitabi okurken bitirmeme az kaldı ise bitirmeden uyumam. Bazen rüyama girer birileri ile mutaala ederim kitabi. Sizin yorumdan sonra yazar arabasina binip ruyalarınıza girmesin :) klasikleri severim, okuma şenliği için sahaflardan eski basim klasik bakmayi düşünüyorum. Belki başka klasik kitabı beğenirsiniz. Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başka bir kitabı beğenirim elbette neden olmasın? elbette türk edebiyatıda yazım tekniklerini geliştiriyor.. reşat nuri güntekin'den yaprak dökümünü okumuştum bir zaman önce.. gerek konu gerek teknik olarak çok daha gelişmişti..

      Sil
  2. Klasikler deyince günümüze uyarlayamadığımız pek çok yabancı klasik te sayabilirim fakat hiiiiç böyle bir laf kalabalığı yapmak istemem, Klasik olmasının sebebi özellikle o döneme dair portreleri gösterebilmesidir yazarın, ki bu kitapta bunu görebilirsiniz, diliyle , ülkenin Fransız etkisinde ne kadar kaldığını öğrenirsiniz.Bilmediğiniz kelimeleri öğrenmek te size zarar değil faydadır zannımca.yine de beğenmeyebilirsiniz tabi , kişisel bir şeydir beğeni , ne kimsenin beğendiğini beğenmek ne de beğenmemek gibi zorunluluğumuz var .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. türk olmasa da bir çok edebiyatın klasiklerini okumuşluğum var ve daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım..
      roman bizim edebiyatımızda zaten tanzimat dönemine kadar yok.. tanzimatta yazarlar deniyor işte olay bundan ibaret yazım tekniği bile yok çünkü romanda yüz farklı bakış açısını aynı anda anlatıp bir de okuyucuyu kıt gördüğünden midir bilmem o yazdığını tekrar açıklıyor..
      tarih öğrencisi olduğum için bilmediğim kelimeler, eski türkçe bana zaten uzak bir şey değil ama bir kitap okuyorsam eğer yanımda sözlükle okumakta istemem..
      sonuç olarak yine beğenmedim, yine beğenmedim haklısınız zevk ve tercih işte..

      Sil
  3. Canım ben de başladım kategorilerden birine ama nasıl olcak anlamadım ben bu etkinliği?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her kategori için bir kitap seçip bunu bir liste olarak yayınlayacaksınız..
      sonra da okudukça atıyorum altın kitaplar yayınevinden çıkan bir kitabı okudum bilmem kaç sayfa bilmem kaç puan her ay sevgili pinucca'ya bildireceksiniz..

      Sil
    2. teşekkür ederim saol :)

      Sil
  4. Merhaba;
    sadece bana mı öyle gözüküyor bilmiyorum ama arka plandaki cicili bicili şeyler yazıların altında da gözüküyor ve okumayı çok zorlaştırıyor.
    Nil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. blogun arka planı beyaz böyle bir sorun olunca sayfayı yeniyeyın:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...