17 Kasım 2013 Pazar

CAN DOSTUM (A DOG'S PURPOSE) - W. BRUCE CAMERON


bu yazıyı neden şu an da yazdığımı gerçekten bilmiyorum. bu kitabı aslında 2 ay önce aldım ben ve ethan'dan sonrasını başarıp okuyamadım, yüreğim kaldırmadı bir süre bekledi o öylece.

bir şeyler söylemek gerekirse hayatımda okuduğum en güzel kitaplardan biriydi hatta en iyisi olmak için başa oynardı belki ama tavsiye eder miyim bilmiyorum. hayatımda hiçbir filme, hiçbir kitaba, kurgu olan hiçbir şeye bu kadar ağlamadım ben. önceleri benim duygusallığımdan mı bu salya sümük ağlama muhabbeti dedim ama gerçekten ilgisi yok taşla kaya olsa erir, biter, dile gelirdi..

evet herşeye rağmen herkese tavsiye ediyorum bu kitabı okuyun. hiç bakmadığınız açılardan, hiç düşünemeyeceğiniz küçük ayrıntılara kadar yüzleşin.. en çok kimler okusun bu kitabı biliyor musunuz? hayvan sevgisinden yoksun olanlar okusun, sokağa koyulan bir kap suya dır dır edenler okusun, sırf moda diye çantalık köpek alanlar okusun, sırf geçici bir heves için köpek alıpta barınaklara bırakanlar okusun bu kitabı..

hayatım boyunca hayvan sever oldum ben. ailemde öyle zaten böyle kültürler aileden gelir genellikle ama kedi-köpek görünce okşamaya çalışan bir insana, "ben hayvan sevmem jnm yhaa.." diyenden daha fazla güvendim, daha samimi buldum hep. her zaman acıyarak ve üzüntüyle baktım hayvan sevmeyen insanlara. neleri kaçırdıklarını fark edememeleri öylesi korkunçtu ki.. bir köpeğin karşılıksız sevgisini, tamamen teslimiyetini, canından çok sizi korumayı düşünmesini, siz üzülünce üzülmesini, sevinince sizden çok sevinmesini.. bunları yaşamayan, şahit olmayan bilemezdi, anlayamazdı.. onlara da ancak acımak gerekirdi acırdım bende acırım.. yalnız dikkat edin hayvan sevgisi onlara acaip işkenceler yapan kıyafetler, gözlükler, kurdelalar giydirmek değildir onlara gizli hayvan düşmanı diyorum ben..

peki bu kitabı kimler mi okumasın? köpeğini yeni kaybedenler asla okumasın kaldırabileceklerine inanmıyorum.. köpek besleme fırsatım olmadı ama çocukluğumda dayımın sahip olduğu köpekle paylaştığımız anlar gelince aklıma o bile kahretti beni..

kitap hakkında yazmam gerekiyor biliyorum ama kitap zaten hayvanlar hakkında hissedebileceğiniz bütün olumlu düşüncelerin, dostluğun ve sevginin toplamı gibi.. hachiko bile geldi aklıma sık sık o filmi de izlemediyseniz bu da size en sıkı tavsiyem olsun hayvan severler hemen izleyin..

kitaba dönmek için zorluyorum kendimi ve şöyle başlamak istiyorum kurgu muhteşem.. kitabın ilk sayfasından son sayfasına kadar tüylerinizi diken diken eden sahneler, bir köpekte gördüğünüz karakteristik hareketlerin tamamının resmedilmesi.. birden fazla hayat yaşayan bir köpeğin asıl ve nihai amacını ararken öğrendikleri, yaşadıkları ve değiştirdiği onca insan, hayat. anlatmakta zorlandığımı fark etmişssinizdir çünkü bu hissedilmesi gereken bir hikaye ne kadar anlatırsam anlatayım yavan kalıyor..

hayatında bir kez olsun bir kediyi bir köpeği okşayanlar bu kitaba aşık olacak.. böylesi bir gözlem gücü, böylesi bir dil, böylesi kurgu, böylesi beklenmedik bir son ve insanı duygudan duyguya sürükleyen bu çarpıcı hikaye için yazara binlerce teşekkür etmek isteyeceksiniz..

tabii sırf hikaye değil söylemezsem allah çarpar kitabın gerek kapağı olsun, gerek sağlamlığı olsun gerek köpek silüetleri barındıran iç kapakları olsun ya da koca golden kafalı ayracı her şeyi ve her yeri süper özenli ve güzel.. kapağı kapatıp kapatıp bailey'e baktığım çok oldu içli içli..

defalarca söyledim ucuz dramdan nefret ettiğimi yazılarımı okuyanlar bilir. bu kitabı okurken içim çıktı ağlamaktan bırakıp ara verdiğim oldu kendimi toparlayabilmek için hatta ethan'dan sonra iki ay alamadım elime kitabı kendime güvenmediğimden. ama bunların hiç biri ucuz, gereksiz dramdan değil. her hayvan severin yaşadığı bildiği hissettiği bir şeyi sonunda bir yazarın tam anlamıyla kağıda dökmesiydi belki de çarpıcı olan. milyonlarca kişinin okuyabileceği ve her birinin kendine özel anlar anılar çıkarabileceği bir kitap bu.. can dostum iyi köpek, can dostum ön koltuk köpeği, can dostum pervaneli köpeği, şaşkın bir köpek.. bizim köpeğimiz.




4 yorum:

  1. okumak istiyordum, ama kedimi yeni kaybettim, dağılabilirim sanırım:(
    Bizde 2 köpek, 7 kedi vardı, bir tanesi daha bebekken geldi, biberonlarla besledim ve maalesef melek oldu bebeğim, acım henüz taze, biraz erteleyeyim okumayı
    Not: hayvanları seveni ben de severim, candır onlar

    YanıtlaSil
  2. köpegim oldugu icin kendimi onlarin yerine koydum ister istemez ve gercekten insan tutamiyor kendini.. cok ama cok guzeldi, bende acaba balimdan dolayi mi bu kadar etkileniyorum diyordum fakat bu yaziyi okuduktan sonra bende artik arkadaslarima tavsiye edebilecegimi anladim :) tesekkurler yazi icin, mutlu gunler :)

    YanıtlaSil
  3. bir hayvansever olarak hiç bu tarz kitaplar okumadım ama listeme ekledim en kısa zamanda alacağım.sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Kedi sahibi hayvanlara bayılan ve onların herşeyi anladıklarını düşünen biriyim ve kitabı çok merak ettim ailemden uzak yaşıyorum ve kedim ailemin yanında onu çok özlüyorum gittiğimde gözlerim onu arıyor evde mutlaka okuyacağım bu kitabı yorumların çok güzel. bloguma da beklerim kedimi görmek istersen yazısı var http://heryerdenherseydenn.blogspot.com/2013/10/iste-benim-kedim-ve-kedilerin-dunyasi.html

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...