6 Ocak 2014 Pazartesi

DOĞUM LEKESİ (BIRTHMARKED) - CARAGH M. O'BRIEN


bu kitap bir ütopya, kara ütopya, anti-ütopya artık her ne demek isterseniz.. 2400 yıllarında geçen kitapta tamamen farklı bir evren, bir dünya düzeni tasarlanmış.

bildiğimiz medeniyetin tamamen yok olduğunu düşünün.. enerji kaynaklarının tükenmesi, dünyadaki kirlilik ve yıpranma, nükleer savaşlar artan nüfüsün azalan kaynaklar için mücadelesi ve sonuç olarak yok olan bir dünya.. insan ırkı tükenmek üzereyken birileri belli bi nüfus'a yiyecek ve enerji sağlayan bir düzen kuruyor ve çin seddi tadında bir duvarla kurduğu bu şehri çevreliyor..

zamanla evrimini tamamlayan düzen tamamen oturuyor ve anklav'daki insanlar elektirikle eğitimle medeniyetle iç içe yüksek standartlarda yaşarken duvarın dışındakiler açlık, sefalet, zulüm ve baskı altındalar. buraya kadarı insana aynen şunu düşündürüyor hobaa açlık oyunlarını çakmışlar ya...

temin ediyorum kesinlikle tüm benzerlikleri bu kadar çünkü buradaki sorun da sistem de tamamen farklı. duvarın içindeki yani anklav'daki nüfüs kısıtlı ve bu insanlar sürekli birbirleriyle üredikleri için genetik çeşitlilikleri düşüyor ve genetik kökenli hastalıklara daha çok yakalanıyorlar.. kısaca hasta, kısır ve birbiriyle neredeyse tamamen akraba olmaya başlayan bir toplum ortaya çıkıyor.

dahiyane duvar fikrinin sahipleri bencil elemanlar'ın bu sömürü sistemi öyle bir ellerinde patlıyor ki duvar dışındaki insanlara resmen muhtaç oluyor ve onlara yemek, su, gelecek güvencesi önererek çocuklarını anklav'a evlatlık vermeye ikna ediyorlar.. elbette ki hasta toplumu kurtaracak genetik çeşitlilik ailelerin istekleriyle bağışlanacak bir kaç bebekten çok daha fazlasını gerektirdiği için duvar dışındaki her bir bölgeden bildiğiniz silah zoruyla o ay doğan ilk üç bebeği almaya başlıyorlar.

asıl karakterimiz gaia adında 16 yaşında bir kız.. annesi ebe, babası ise terzi olan kızımız annesinin izinden giderek ebelik yapıyor ve bu konuda çok yetenekli..

gerçi kendisi biraz saf salak bir kız. sürekli anklav'ın yayınladığı propaganda filmleriyle öylesine gözleri boyanmış ki bebeğini vermek istemeyen annelerden bebeğini sürüye sürüye aldığı yetmezmiş gibi bir de anklav'a hizmet ettiği için büyük bir mutluluk duyuyor..

 hani damdan düşen halden bilir derler ya bu kızımızda damdan düşene kadar aval aval takılsa da o çok sevdiği anklav annesi babasını tutuklayıp ikisini de siyasi suçlu olarak idama mahkum edince gaia hanım kızımız oluyor bir katniss everdeen... tabii koskaca devlete karşı alayına isyan modlarına tek başına girilmez hafif romantik bir esintiyle güçlü, yakışıklı karizmatik bir kurtarıcı giriyor hikayeye..

leon önceleri devlet otoritesinin resmi eli olarak çıkıyor karşımıza ve gaia'nın amma yakışıklı be falan düşünceleri resmen kıza dayak atmak istememe sebep oluyor. daha sonraysa anlıyoruz ki leon'da gaia'ya karşı boş değil, sistemden memnun değil, onu evlat edinen babasındansa nefret ediyor.

yazmakla bitiremeyecek kadar çok macera, aksiyon ve hafif hafif romantik sahneler yaşayan ikilinin başına gelmeyen kalmıyor ve kitap sonunda gaia kucağında bir bebekle bir çölün ortasında kalakalıyor..

neler olacağını bende merak ediyorum ve kesinlikle yaratıcı bir kurgu, bilimsel temellere oturan problemler işlediğini düşünüyorum ki bu da hikayenin inandırıcılığını arttırıyor. burada size ne kitabın başını ne de sonunu yazdım sıradan bir ebenin neden idamla yargılandığını, 16 yaşında bir kızın nasıl anarsişt'e bağladığını, leon'u, erkek kardeşlerini anklav'da bulmasını ve ölü ormanı..

tek amacım kitaba hazırlıklı başlamazız çünkü bu kitap çıtır çerez okuyup geç tadında değil dikkat ve altyapı istiyor. kitabı almadan ütopik bir dünya olduğunu biliyordum ama hepsi oydu ve o yüzden kitabın içine adapte olurken zorlandım o yüzden verdiğim bu bilgilerden spoiler olmaz olsa olsa bir bina inşaatının temeli, bir filmin fragmanı olur.. türünün sevenleri mutlaka okusun derim..

keyifli okumalar..









2 yorum:

  1. Başka bir kitabı, Cesur Yeni Dünya'yı (Aldous Huxley) hatırlattı bana. İlgimi çekti hemen :))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Okuyunca kıza bende çok sinir olmuştum , özellikle başlarda çok zayıf bir karakter oluşturmuş yazar :(

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...