12 Şubat 2014 Çarşamba

MUHTEŞEM YÜZYIL (!)



şu an buraya her ne yazıyorsam bilin ki tamamen duygusal.. içim çekildi, böğrüme öküz oturdu, salya sümük ağlamak istiyorum hatta bir süre ağladım!

bu dizinin çekiliş amacı neydi gerçekten bilmiyorum ama  tek ve yegane başarısı osmanlı hanedanından tiksinmemizi sağlamak oldu. tarih okuyoruz, az buz çakıyoruz bu işlerden ve başladığı ilk günden beri bu dizi sürekli yanlış, çarpıtıcı, saçma oldu.. ısrarla süleyman'nın seks hayatını izlettirdiler, home-office kullandırıp bakkal yönettirir gibi üç kıta yönettirdiler..

bütün bu sapmaların ve yanlışların içinde gerçekten iktidarın vahşetini, saltanatın korkunçluğunu, bir yönetim biçimi olarak monarşinin ne kadar dehşetli ve kanlı olduğunu yansıtabilen sadece iki sahne oldu. ilki ibrahim'in katli ikincisiyse bu gece şehzade mustafa'nın katli..

gerçekte olayların nasıl olduğu çok kesin olmamakla birlikte şehzade mustafa'nın örnek, başarılı, cesur, dört dörtlük bir şehzade olduğu mutlak bir gerçek. hangi güç, hangi iktidar böyle bir evladın katline ferman verdirebilir? bu nasıl bir kendini bilmezlik, bu nasıl bir gözü dönmüşlüktür?

diziyi izleyenlere söylüyorum, çok mu dramatik geldi sizlere? inanamadınız mı? bu gösterilenlerin tamamı yumuşatılmış versiyondan ibaret.

ibrahim'in -yani süleyman'ın öz kız kardeşinin- çocuklarının da ibrahim gibi katledildiğini biliyor musunuz?

keman henüz bu son şekliyle icat edilmemişti..
şehzade mustafa'nın erkek çocuklarının da katledildiğini biliyor musunuz? mahidevran ve diğerlerinin sürgüne gönderildiğini, bir şehre yerleşemeyip sürekli göçebe yaşamak zorunda kaldığını biliyor musunuz?  mustafa'nın ölümünden sonra süleyman'ın mustafa'nın ailesini aç, açıkta bıraktığını ve onların ancak çevredekilerin yardımıyla hayatlarına devam ettiğini biliyor musunuz? o muhteşem süleyman'ın, o allah'ın yeryüzündeki gölgesinin ölümünün ardından tahta geçen selim'in mahidevran'a aylık tahsisat bağladığını biliyor musunuz? hürrem sultan'ın oğludur bunu yapan muhteşem olarak anılan süleyman yıllarca hasekisi olan kadına da ancak bu kadar sahip çıkmıştır işte.

bütün bunlar yetmezmiş gibi olağanca saygısızlık ve hadsizlikle şehzade mustada'nın cansız bedeni bir iran halısıyla otağının önüne atıldı. çoook muhteşem ve dahi çokk kanuni falan filan süleyman oğluna bir türbeyi bile çok gördü. süleyman'ın ölümünden iki yıl sonra türbesi II. selim tarafından yaptırıldı.. 

yani ortada gösterildiği gibi pişmanlıktan yıkılan bir adam yok, öfkesine kapılmış anlık bir şeyler yaşamış değil.. iktidar ve kişisel menfaat uğruna -tabii sorsanız devletin bekasından bahseder- adeta seri cinayetler işleyen bir sosyopat bahsettiğimiz.. zaten duraklama dönemi II. selim'le başlamış gibi görünse de aslında sultan süleyman'ın dolu aldığı hazineyi tam takır bıraktığı, gereksiz savaşlarla halkı ve orduyu yorduğu sonuç olarak bu duraklamayı tetikleyen asıl kişi olduğu söylenir. zaten ilk celali isyanları da sultan süleyman döneminde gerçekleşmiş ama merkezi otorite güçlü olduğundan hiçbir zorluk gösterilmeden bastırılmıştır.

o dönem hakkında edinilen en kısıtlı bilgide şehzade mustafa'nın katline sadece yeniçerinin değil halkında perişan olduğu, o dönem osmanlıdan doğan her üç çocuktan ikisinin adının mustafa olduğu belirtilmiştir. süper sultan süleyman bütün bunlar yetmezmiş gibi hürrem sultan'ın ölümünden sonra beyazıd'ı ve bütün erkek çocuklarını da öldürecek, taht için asla ama asla işe yaramayacak olan ayyaş selim'i rakipsiz bırakacaktır.

nereden bakılırsa bakılsın elde kalan, asla açıklanamayan benzersiz bir vahşetin ne ilk ne de son örneğidir bu. dizi de şehzade mehmed'i mahidevran öldürttü gibi lanse etselerde buna dair herhangi bir kanıt yok. çiçek'ten mi yoksa otağı'ya giren bir yılan ısırığından mı öldüğü bile kesin olarak bilinmiyor.. o yüzden mustafa'nın ölümü bir tür eşitlik, bir tür hak yerini buldu falan gibi bir durum olmuyor, olamaz, olmayacak..

bir insan ne için yaşar bunu sormalı belki de.. onuru için mi? şerefi için mi? ailesi için mi? ülkesi için mi? ne için?  ne yazık ki tarih sahnesindeki insanların tamamı güç için yaşar. bu hikayelerin tek başına bir kazananı yok ya da bir kaybedeni. herkes kaybediyor.

can dostunu ve damadını öldüren, iki oğluna ve torunlarına kıyan süleyman mı kazandı? yoksa beş çocuğundan sadece ikisini hayatta tutabilen ve oğlunun tahta bile çıktığını göremeden ölen hürrem mi?


biri osmanlı'yı karalama kampanyası yapmak isteseydi bundan daha iyisini yapamazdı ortadoğu ve daha bir çok yerde hatta bir kaç avrupa ülkesinde bile izlenen bir dizi osmanlı'yı kutsamaya çalışırken ancak bu kadar nefret edilesi kılabilirdi, çünkü kitaplardan okumak gibi olmuyor izlemek.. hangi altın, hangi kürk, hangi taht insanın ellerindeki evlat kanını silebilir ki?

tabii ortaçağ'ın hemen sonrasından bahsediyoruz, sanmayın ki bu durum sadece osmanlıya özgü. monarşi kötüdür, tek adam'lı yönetim kötüdür, kimse kimsenin kulu değildir ve olamaz.. yönetme yetkisi ilahi bir kaynaktan değil bizzat halktan gelir. bütün bunları tekrar ve tekrar anlatıyor bize bu olaylar.. yoksa bir adamın egoları uğruna daha nice canlar gider, tarihin akışı değişir..

bir kez daha görmüş olduk ki boşu boşuna dememişler, "bu dünya sultan süleyman'a bile kalmadı." diye. sultan süleyman bile kazık çakamamış işte..

8 yorum:

  1. Canım duygularıma tercüman olmuşsun, ben Şehzade Mustafa'nın boğdurulma sahnesinde bıraktım ve uykuyu bile zor uyudum. Ölümlü dünya için, evladına kıymaya değer mi? Neymiş efendim saltanat buymuş? bırakın yaa hiç bir şey evladımın canından değerli olamaz. Müslümanlığa sığmaz bu.

    Can Allah'ın emanetidir. Emaneti almak hangi kula düşmüş Haşaa!!!

    Evladımın saçının teli olamaz bu dünya. Bu duygu ve mantıkla bakmalı herkes.

    YanıtlaSil
  2. Evet aynen katılıyorum. En ağır suçlular bile en azından yargılanıp cezalandırılır. Haince gizlice cellatlar getirilerek sorgusuz sualsiz insan evladına bunu yapar mı? Ne çeşit bir öküz bunu yapar? İbrahim'e de zaten gizlice haince tuzak kurdu bu Süleyman denen psikopat. Kısaca yatacak yeri yok bu adamın. Hürrem'e ateş püskürüyor millet sen gerizekalıysan Hürrem'de seni ikna eder Ahmet de Mehmet de sen akıllı olacaksın evladına güveneceksin biraz. Cumhuriyet çok yaşa diyorum.

    YanıtlaSil
  3. iyi hoş da, diziden görülen bilgilerle amel etmeyelim, bolca okuyalım önce. Moğol geleneğinde, katledilmesinler diye hükümdar ölünce topraklar kardeşlere paylaştırılır. Sakinleşecekleri yerde birbirlerinin toprağına göz dikerler bu sefer. Cengiz öldükten sonra niye gücünü kaybetti devleti? Çünkü iktidar hangi yönetim şeklinde olursa olsun ortak kabul etmez.
    İyisiyle kötüsüyle atalarımız onlar bizim. Araştırıp anlamaya çalışacağımıza ağzımıza geleni söylüyoruz. Yaptıkları hizmetleri yok sayıyoruz, çünkü tv nin öğrettiği kadar biliyoruz.İnsan atasına "gerizekalı,öküz, psikopat" der mi? Hadi okumuş araştırmış olup bunları söyleseniz neyse. Dizinin yapımcılarını amacına ulaştırıyorsunuz. Hem, Osmanlı'da güç aslında halktan gelir, ama bunu idrak edebilmek için derin bir okumanın yapılması lazım. Rica ediyorum, böyle ucuzca saldırmayınız, fikir tartışmak isteyene kapımız sonuna kadar açık, yargısız infazcılaraysa asla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazının tamamını okuduğunuza emin misiniz ayrıca? saldırmak, yargısız infaz, diziden tarih öğrenmek? bunların hangisi var bu yazıda? çoğu ansiklopedik bilgiden ibaret dizi de gösterilmeyen şeyleri de herkes bilsin istedim.

      Sil
  4. Aranızda kaç kişi Kanuni ile ilgili, Osmanlı ile ilgili 5 ten fazla eser okudu ? (romanlar hariç) Bu iddiaların tamamı cevaplandırılmıştır ve gerçek Kanuninin dizidekiyle uzaktan yakından alakası yoktur. Ama gören göze tabi...

    YanıtlaSil
  5. ben sadece sosyopat dedim diğer sıfatlarla bir ilgim yok. ayrıca sebebi sonucu fark etmez ilkçağ'da olsa ortaçağ'da olsa 2014'te olsa evlat evlattır baba da babadır. evlat ve kardeş katli canilik ve vicdansızlıktır bu vicdansızlığın kaynağıda elbetteki monarşidir.

    ayrıca siyasi anlamda da şehzade mustafanın ölümü tam bir yıkım, tam bir kırılma noktasıdır ve verilebilecek en kötü kararlardandır. dizilerden tarih takip eden var mıdır bilemem ama ben tarih öğrencisiyim zaten bunlar benim işim söylediğim iddialar'ın hiçbiri asılsız ya da uydurma değil dizi de gösterilmiyorlar bile. tarihsel konularda her konu da olduğu gibi görüş farklılıkları ve tartışmalar olur. benim inandırıcı bulduğum teori bu yukarıda anlattığımdır. bir başkası da şehzade mustafanın hain ve şeref yoksunu olduğu sultan süleyman'ın haklı olduğu görüşünü savunabilir saygı duyarım ama kabul etmem.

    sebep ne olursa olsun hiçbir taht, hiçbir güç, bir evlat etmez ne olursa olsun.

    YanıtlaSil
  6. ben size hitaben söylememiştim bunların çoğunu, en azından saygı çerçevesindesiniz
    hem, büyük zararlarda kaçmak için, küçük ve şahsi zararlar tercih edilir. Şahkulunda bu göze alınmadığı için büyük bir isyan oldu.
    taht için evlat verilmeyebilir, ama fitnenin engellenmesi ve devletin geleceği için bu acıya katlanmışlar onlar.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...