27 Mart 2014 Perşembe

GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİ FİLMLER - İLK ON


ben ve meşhur listelerim.. blog'umun amacı birilerine yardımcı olmak, fikir vermekti. o yüzden bu listeleri, yönlendirmeleri çok seviyorum ben. daha önce en iyi romantik filmler, izlenmesi gereken efsane diziler ve en iyi türkan şoray filmleri listelerini yapmıştım kendimce..

şimdi de size benim için efsane olan herkesin izlemesi gerektiğine inandığım kült ve etkileyici filmlerden bir ilk on listesi hazırladım. bu liste kesinlikle "IMDB'nin ilk on filmini kopyala yapıştır" kavramından oluşmuyor. hepsi izlediğim, üstüne düşündüğüm ve çok güzel filmler. listenin elbette eksikleri var çünkü "on" adetle sınırlayamayacağımız kadar iyi filmler var. the godfather, er ryan'ı kurtarmak, forrest gump, yeşil yol gibi bir çok film liste dışı kaldı ama bunlar zaten oldukça ünlü olduğu için tekrar edip durmak istemedim. -yine de forrest gump gerçekten hollywood'un insanlığa
dünyaya, evrene hediyesidir mutlaka izlemenizi tavsiye ederim..- o yüzden şimdi sizi kendi ilk on'umla başbaşa bırakıyorum. tabii içlerinde izlediğiniz filmler varsa fikirlerinizi duymak isterim yorumlara alayım sizi :)

  •  CESUR YÜREK (BRAVEHEART)


ilk olarak bu yazıyı yazma sebebim olan filmden bahsetmek istiyorum. cesur yürek. mel gibson'ın gözümde devleşmesine, aşk romanlarından tanıdığımız iskoçları çok sevmeme neden olan film. romantik ve epik bir masal, destansı bir hikaye.. üstelik kurgu değil tarihten esinlenilerek çekilmiş..

 VİZYON TARİHİ: 22 eylül 1995

TÜR: aksiyon, biyografi, dram

OYUNCULAR: mel gibson, sophie marceau, brendan gleeson

KONU: 13. yüzyılda ingilizler, iskoçlar üzerinde egemenlik kurmuştur. ingiliz soyluları, yeni evli İskoç kadınlarıyla ilk geceyi geçirme hakkına sahiptir. çocukken ailesini iskoçya uğruna kaybeden william wallace'ın karısı da ingiliz birlikleri tarafından öldürüldüğü zaman, onun intikam arayışı kısa zamanda ülkesinin özgürlüğü için amansız bir savaşa dönüşür. 


  • TRUVA (TROY)


tarihi filmlerden gidiyoruz gibi görünüyor gerçi bahsedeceğim ikinci film daha çok mitolojik. evet tabii ki truva'dan ve aşil'den bahsediyorum. truva savaşını, ilyada ve odysseia destanlarının bahsettiği antik yunanistan'ın gördüğü en büyük savaşı ve büyük aşil'in (achilles) briseis'le tutkulu aşkını soluksuz izleyeceksiniz.  film tam bir yıldızlar geçidi eklemeden geçemeyeceğim, brad pitt bir daha asla o kadar yakışıklı olmadı.

VİZYON TARİHİ: 14 mayıs 2004

TÜR: aksiyon, dram, savaş, mitoloji, tarih

OYUNCULAR: brad pitt, orlando bloom, eric bana

KONU: 10 yıl süren ve bir medeniyetin çöküşüne neden olacak savaşı, truva prensi paris ile ısparta kraliçesi helen'in aşkı başlatır. paris’in helen’i kocası kral menelaus’tan çalması kabul edilemeyecek bir hakarettir. aile onuru menelaus’a yapılan bu yanlış hareketin kardeşi agamemnon’a da yapıldığını öngörmektedir. miken kralı olarak büyük bir güce sahip olan agamemnon, helen’i truva’dan geri getirerek kardeşinin şerefini kurtarmak için kısa sürede yunanistan’ın tüm ordularını bir araya toplar. 


  • SIKIYSA YAKALA (CATCH ME IF YOU CAN)

eğer bu listenin bir galibi, bir şampiyonu varsa hiç şüphesiz bu leonardo dicaprio olacakır tam dört filmini de benim için en iyiler listesine sokmayı başardığı için şu an kendisine tekrar hayran olduğumu belirtmek isterim. sıkıysa yakala.. amerikan tarihinin gördüğü en büyük "dahi" dolandırıcının ve  kararlı bir FBI  ajanının arasında geçen harika bir kovalamaca hikayesi. sonuysa bütün etik değerlerinizi gözden geçirmenizi gerektirecek..  ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim ki söz konusu ajan tom hanks :)

VİZYON TARİHİ: 31 ocak 2003

TÜR:  komedi, biyografi, suç

OYUNCULAR: tom hanks, leonardo dicaprio, jennifer garner, amy adams

KONU: FBI’ın ünlü “en çok arananlar” listesinde yer alan en genç dolandırıcısının gerçek yaşam öyküsü.. frank abagnale jr henüz 18 yaşına gelmeden doktorluk, avukatlık ve büyük bir hava yolu şirketinde pilot yardımcılığı yaptı. kılık değiştirme ustası olan abagnale, aynı zamanda son derece zeki bir dolandırıcıydı. 16 yaşındayken başladığı çek sahtekarlığını 26 ülkede sürdürerek milyon dolar çapında dolandırıcılık yaptı. ABD tarihinin en başarılı banka soygununu gerçekleştirdi.


  • BEYAZ ŞEYTAN ( BLOW)

madem suç dünyasına adım attık size suçların ve suçluların kralından bahsetmek zorundayım. 60'ların amerikasında bir uyuşturucu baronu tabii ki johnny depp! gerçek bir hayat hikayesinden birebir kurgulanmış bir suç impatarotunun sınırlardaki çarpıcı ve göz kamaştırıcı hehikayesi.. paranın, aşkın, seksin her şeyin sahibi olmak ve bütün dünyayı kaybetmek. bu film gerçekten suça ve suçluya bakış açınızı değiştirecek. kötüyü sevmeye hazır olun! bu film amerikan adaletini kutsayan bir film değil. yine de bana sorarsanız filmin tek kelimeyle özeti şudur; "para gerçek değildir george."

VİZYON TARİHİ: 21 eylül 2001

TÜR: biyografi, dram, suç

OYUNCULAR: johnny depp, penelope cruz, emma roberts

KONU: george gung küçükken maddi zorluklar çekmiş ve ileride de böyle sıkıntılar yaşamamak için yemin etmiştir. bir çok filmden alışık olduğumuz gibi george da doğal olarak çok para kazanmak için uyuşturucu işine girer. gitgide daha fazla risk alarak daha çok kazanmaya başlar. tabi maddi olarak bu kadar hızlı ilerleyen kahramanımız, maneviyatta da aynı hızla gerilemekte böylece iç dünyasında büyük boşluklar doğmaktadır... 



  • V FOR VENDETTA

bu filmi de izlemeyen yoktur sanırım yine de eğer izlemeyenler varsa özellikle bu günlerde içinizi sızlatacak bir film. bu bir adamın dünyayı değiştirebileceğinin hikayesi. bu film bir intikam ve kurtuluş gösterisi.. korkularından özgür kılınmak isteyenin ölümüne korkması gerektiğini, aşkın sadece daha çok zihinsel bir şey olduğunu, mutlu sonun her zaman o kadar da mutlu olmadığını anlatan bir film.. aslında ana fikri; fikirlere kurşun işlemez!

VİZYON TARİHİ: 31 mart 2006

TÜR: aksiyon, gerilim, ütopya

OYUNCULAR: hugo veawing, natalie portman   

 KONU: V olarak bilinen maskeli bir adam, geleceğin totaliter rejimle yönetilen ingilteresi'nde korkuyla sindirilmiş halkına egemenliği geri verebilmek için şiddete başvuran biridir. V ingiltere halkını, kendisiyle guy fawkes günü olan 5 kasım’da parlamento’nun çevresinde buluşmaya davet eder. 


  • INCEPTION (BAŞLANGIÇ)

henüz lisedeyken bir kız arkadaşımla tamamen tesadüf üzere girdiğimiz bir filmdi leonardo di caprio'yu görünce hmm haydi buna girelim dedik ve filmden çıktıktan sonra nutkumuz tutuldu! zihinleri zorlayacak, gerçekle rüyayı birbirine karıştıracak bir başyapıt izlemek istiyorsanız önereceğim film bu olacaktır..

VİZYON TARİHİ: 30 temmuz 2010

TÜR: bilim kurgu, aksiyon

OYUNCULAR: leonardo di caprio, ellen page, michael caine

KONU: dom cobb çok yetenekli bir hırsızdır. uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız başlangıçı tamamlayabilirse.. mükemmel soygun yerine, cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır ama ne dikkatle yapılan planlamalar, ne de uzmanlıkları, onları, her hareketlerini önceden tahmin ettiği anlaşılan tehlikeli düşmanlarına karşı hazırlıklı kılabilir. bu, gelişini sadece cobb’un görebildiği bir düşmandır.



  • I AM LEGEND - (BEN EFSANEYİM)

zombi filmleri size çok mu sıkıcı geliyor? zombi görünce gülmekten kendinizi alamıyor musunuz? residens evil'ın lafı bile gözlerinizi devirmenize mi sebep oluyor? o zaman iyi bir değişiklik yapalım. bu film gerçekten izlenebilecek, mantık çerçevesine oturacak bambaşka bir zombi filmi.. bu et yiyerek beslenen zombilerin hikayesi değil, bu dünyada sağ kalan son insan olduğunu zanneden birinin yalnızlıkla nasıl başa çıktığının hikayesi..

VİZYON TARİHİ: 25 ocak 2008

TÜR: bilim kurgu, gerilim, dram

OYUNCULAR: will smith, alice braga, willow smith

KONU: robert neville başarılı bir bilim adamıdır ve insanlığı yok edeceğine inanılan,önüne geçilemez tehlikeli virüs ona bulaşmamıştır. virüs çok kısa bir zamanda insanların ölümüne sebep olmuş, sonuçta neville new york'ta hayatta kalan tek insan olmayı başarmıştır. ancak neville'in durumu çok zordur çünkü belki de dünya üzerindeki tek insan kendisidir. üç yıl boyunca dolaşmakta, yaydığı radyo mesajları ile hayatta kalan insanlara ulaşmaya çalışmaktadır.
herhangi bir canlıya rastlayamayan neville aslında yalnız değildir ve her hareketi izlenmektedir. salgından sağ kurtulan eski insan-yeni mutantlar neville'in ölümcül bir hataya düşmesini beklemektedirler.

  • BLOOD DIAMOND - (KANLI ELMAS)

söylemiştim bu listenin yıldızı leonardo diye o yüzden onun filmleri gelmeye devam edecek. zaten hala oscar'ı alamaması çok çok şaşırtıyor beni dehşete düşürüyor desem yeridir. filme gelirsek elmas ticaretinin, elmas kaçakçılığının ve afrika kıtasının bütün çarpıklığını gözler önüne seren, insanı insanlığından utandıran ve beni mücevherattan oldukça soğutan bir film kendisi. sırf bu duyguları, dehşeti ve yozlaşmışlığı görmeniz empati yapmanız için öneriyorum bu filmi tabii siz bilirsiniz çünkü cehalet mutluluktur bazen..

 VİZYON TARİHİ: 2 şubat 2007

TÜR: dram, suç, aksiyon

OYUNCULAR: leonardo di caprio

KONU: 1990’larda sierra leone’de gelişmekte olan kaos ve iç savaşın fon oluşturduğu “blood diamond” güney afrikalı paralı asker danny archer ile mendeli balıkçı solomon vandy’nin hikayesi. her iki adam da afrikalıdır, ama geçmişleri ve şartları olabildiğince farklıdır. ne var ki, hayatlarını değiştirebilecek pembe bir elması bulmak için çıktıkları serüvende yazgıları kesişir.

  • SHUTTER ISLAND - (ZİNDAN ADASI)


işte geldik beni önce ölümüne tedirgin eden, sonra ölümüne korkutan sonundaysa hüngür hüngür ağlatan filme.. başyapıt, şahaser ne söylesem eksik kalır bu film için. bir film düşünün ki defalarca işlenmiş bir konuyu tamamen farklı bir şekilde ele alsın ve sizi duygudan duyguya sürüklesin lobotomi gibi ilkel bile denemeyecek kadar korkunç bir "güya" tedavi yöntemine nobel ödülü verenlere tokat gibi çarpmalıdır bu film.. yine de film bittiğinde kendinize sorduğunuz soru şu olacak; "ben olsam bütün bunları hatırlayarak yaşamaya devam edebilir miydim?"


VİZYON TARİHİ: 12 mart 2010

TÜR: dram, gerilim, aksiyon

OYUNCULAR: leonardo di caprio, mark ruffalo, ben kingsley

KONU: “köstebek” ile oscar ödülü kazanan yönetmen martin scorsese’in yönettiği “shutter island”da, massachussets sahili açıklarındaki bir adada suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildiği hastanedeki bir katilin esrarengiz şekilde kayboluşunu soruşturmakla görevlendirilen teddy daniels ve chuck aule adlı iki polisin baş döndüren hikayesi konu ediyor.
 
 
  • (SİL BAŞTAN)

durun durun bahsettiğim bir şebnem ferah şarkısı değil. bu film sanırım jim carrey'nin dram'a en yakın oynadığı film olmalı ama kesinlikle salya sümük ağlanacak bir film değil. daha çok hayatla ilgili derinlemesine dersler verecek, hatırlamanın bir nimet olduğunu gösterecek cinsten bir aşk hikayesi.. zaman zaman hangimiz herşeyi unutmayı dilememişsizdir ki?

VİZYON TARİHİ: 26 mayıs 2006

TÜR: bilim kurgu, dram, romantik

OYUNCULAR: jim carrey, kate winslet

KONU: joel barish 'in eski sevgilisi clementine yaşadıkları iki yıllık ilişkiye dair tüm anılarını gizemli tıbbi bir müdahale ile kafasından sildirir. bunu öğrenen joel çok üzülür ve aynı prosedürü kendi üzerinde uygulatmaya karar verir. bütün anılarını sildirmek için derin uykuya yattığında, gözlerinin önünden clementine ile yaşadığı günler geçer. joel aslında clementine'i unutmak istemediğini anlar ve müdahaleyi durdurmak için çabalar.

5 yorum:

  1. harika filmler seçmişsin gerçekten, ama V for Vendetta'yı tek geçerim, özellikle bugünlerde

    YanıtlaSil
  2. Seçmiş olduğun filmlerin birçoğu benim de listemde yer alıyor. Bu arada bloğunu çok beğindim ve seni takip listeme ekledim. Seni de kendi blog sayfama beklerim..bilgicellim.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Hepsini izledim cok guzel filmler kesinlikle ama "Breave heart" benim favorim, bir de bilmem izledinmi, eger izlemediysen tavsiye ederim. Kizarmis yesil domatesler, ne olur bana fikrini yaz izlediysen ya da izlersen. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Liste ölmeden önce kesin izlenmesi gereken filmler listesi gibi ama itiraf edeyim "beyaz şeytan" filmini izlememiştim. Zaten mimde görüp geldim. Onu da listeme attım.

    YanıtlaSil
  5. hepsı saglam fılmler .Beyaz şeytanı ızlememıstım sımdı ızleyecem ınsl. seytan meytan cıkmaz korkmiim sonra bu saatte :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...