14 Nisan 2014 Pazartesi

KORSAN KİTAP



korsan kitap sektör için büyük bir sorun ve eğer bir sorunsa çözümü yine yayınevlerinde olan bir sorun. her bulduğu kitabı, dergiyi, makaleyi okuyan biri olarak bu konuda "okuyucu" açısından bir kaç kelam etmek istiyorum.

ben ortalama standarları olan biriyim ve 400-500 sayfalık bir kitabı maksimum 8 saat içinde okuyabilirim..

günde 2 saat kitap okumaya ayırsam demek ki 4 günde bir kitap bitirebiliyormuşum. bu da ayda ortalama 8 kitap okuduğum anlamına geliyor..
bir "orjinal" kitabın fiyatı minimum 20 tl den başlıyorsa ki 35-40 tl olan romanlarda var benim en iyi ihtimalle 160 tl kitaba ayırmam gerekiyor ayda.

yani aylık akbil kadar..
yani çalışan birinin aylık öğle yemeği kadar..
asgari ücretin yaklaşık beşte biri kadar..

korsan kitap 10 tl den taş çatlasın 12 tl den satılıyorsa aynı sayıda "korsan" kitap okuyarak en kötü ihtimalle 92 lira öderim ee bu da neredeyse yarı yarıya demek olur..

bu kadar bariz bir farkla alabiliyorken ben kitabı diğeri neden yüzde elli daha pahalı diye düşünürüm..
telif derim, vergi derim, reklam derim fakat sonra aklıma gelir ki cep boy diye biraz küçültüp 10 liraya satmışlardı aynı kitabı nasıl oluyor? sonra tekrar aklıma gelir e-kitap diye akıllara zarar bi şey çıkardılar onunda nakliyedir, üretimdir hiçbir masrafı olmamasına rağmen fiyatları 15-20 bandında seyrediyor nasıl iş bu?

bu nokta da birileri sürümden kazanma imkanı olmadığından acaba az sayıda olan kemik okuyucu mu kanırtıyor diye düşünüyorum..

kütüphane yapmaya uğraşan ve dayanıklılık, etik gibi açılardan sürekli orjinal kitap almaya özen gösteren ben bile böyle hissediyor ve düşünüyorsam o zaman bu işte mevcut fiyat ve vergi politikalarının bir yanlışı vardır.

hiç kitap okumayan bir toplumdansa korsan kitap okuyan bir toplumu bin kere tercih ederim en azından sonraki nesilde alanda satanda kimseyi keyfine göre kullanmaz.

umarım bir gün kitap fiyatları herkesin ulaşabileceği ve teşvik edilebileceği bir seviyeye gelir. okuyan bir toplum olmamız dileğiyle, keyifli okumalar..

9 yorum:

  1. Türkiye'nin kitap okuma oranı hep düşük gösteriliyor, bence bu birçok kişinin korsan kitapları tercih etmesinden kaynaklanıyor.Korsan kitapların satılması ve tercih edilmesi elbette ki yazar açısından kötü ama şöyle de bir durum var; 20 liralık kitaplar bir süre sonra kampanya yapılıp 9 liraya satılıyorsa, demek ki çok maaliyetleri olmuyor diye düşünüyorum.Sherlock Holmes 20 liralık kitabı bu sene a101 e 4 lira gibi komik bir rakama geldi mesela...

    YanıtlaSil
  2. Çok yararlı bir yazı olmus, her kelimesine kesinlikle katılıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Çok okuyoruz ve evde ciddi bir bütçeyi kitaplara ayırıyoruz. Artık kampanyaları takip ediyorum. Çok güzel kitapları çok uygun bir fiyatla alıyorum. Örneğin 25 TL lik kitapları 4-5 TL ye çok almışımdır. Bir de sahafları geziyorum. Onlarda da çok uygun fiyata kitap alıyorum. Her sahafa gittiğimde yüzümde büyük bir gülümseme ile eve dönüyorum.
    Bence kampanyalardan yararlanmaya çalışmak ve sahafları alışkanlık haline getirmek en doğrusu.

    YanıtlaSil
  4. Korsan kitaba karşıyım. Ama insanı maalesef ki mecbur bırakıyorlar. Her yayıncının ayrı bir bahanesi var kimi haklı ama çoğu bana göre haksız. Çeviri bir kitabı biri 19 biri 24e satıyor, ciltli yine 19 diğeri gidip 35 yapıyor. Çeviri, telif vs ucuz satan da yok mu? Ki onu geçtim Türk yazarlar bile 25 den aşağı satılmıyor. Çeviri yok, yazarlar biz kazanmıyoruz diyorlar ee peki niye bu kadar pahalı? Valla benim dilimde tüy bitti, hala kulaklarını tıkayıp lalala yapıyor yayınevleri. Böyle kemik okuyucuyu da kaybediyorlar. Mesela ben artık indirim dışında ya da çok çok ilgimi çeken dışında bakmıyorum bile. Eskiden kapağını beğensem bile alırdım.
    Bir de şu ortalama sürenize bayıldım. Ben de o tempoda okurum ve çok ağır gelir okuma hızım. Tek olmadığıma acayip sevindim. Şu 4 saatte bitirenler depresyona sokuyor beni (:

    YanıtlaSil
  5. özellikle bazı yayınevlerinin fiyatları kitapları daha da ulaşılmaz kılıyor. bir de neden kitap okumuyoruz diyoruz.

    YanıtlaSil
  6. tavuk mu yumurta mı hesabı.. korsan olduğu için mi kitaplar pahalı, yoksa kitaplar pahalı olduğu için mi korsan var ?? bir öğretmen olarak korsan kitap almam etik olmayabilir ama sizin de dediğiniz gibi kitapkurdu biri ayda 4-5 kitap okuyorsa bunun maliyeti ne olur??? keşke teşvik amaçlı kampanyalar başlatılsa yayınevleri tarafından ülke çapında..

    YanıtlaSil
  7. Ülkemizde çok yaygın ne yazık ki, bu konuda devletin bir şeyler yapması gerekiyor....

    YanıtlaSil
  8. Bir romanın maliyetinin 2-3 tl olduğunu okuduktan sonra korsana hak vermiştim.

    En iyi yol sahaf gibi görünüyor ama bu gündemi 2-3 yıl geriden takip etmek demektir

    YanıtlaSil
  9. Bir kitabın maliyetinin 2-3 tl olduğunu okuduktan sonra korsana hak vermiştim... Fiyatları makul olsa insanlar neden kalitesiz kitap alsın ki...

    En iyi yol sahaf gibi duruyor ama bu da gündemi geriden takip etmek oluyor...

    Gündemde tutulması gereken bir konu...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...