30 Nisan 2014 Çarşamba

TARİH KAYNAKLARI VE BİLİNMEYEN GERÇEKLER (AKADEMİK)


Bir tarih öğrencisi olarak bu kitapların blog'ta yer bulmaması beni fazlasıyla üzüyordu. Bu kitaplar hem tarihle kişisel olarak ilgilenenlere uygun olabilecek hafif dilli hem de akademik olarak kabul gören bilimsel eserlerdir.

Popüler olmadıklarından olsa gerek internette hakkında bilgi bulunamayan bu kaynakları size tanıtmaktan hem onur hem de mutluluk duyuyorum. Lise öğrencileri için de dönem ödevleri araştırmalarını yapabilecekleri akademik seviyeye yakın ödevler çıkarabilecekleri kaynaklar olduklarını söylemekte yanlış olmaz.

Türkçe eserlerden bahsedeceğim gibi osmanlı türkçesi öğrenimine yönelik kitaplardan da bahsedecek, eskilerin gazete yazısı dediği osmanlı türkçesini öğrenmenizi kolaylaştırabilmek için çeşitli eserler tavsiye edeceğim..

konuyu kavrayıpta okumaya devam ediyorsanız, haydi hep beraber kültürlenelim!

TANZİMAT ÖNCESİ OSMANLI TARİHİ ARAŞTIRMA REHBERİ - ERHAN AFYONCU


size bahsedeceğim ilk kitap bir kaynak olmaktan öte kaynaklara nereden ulaşabileceğinizi anlatan bir kitap. İçinde bilgiler değil konular ve o konular hakkında ulaşılabilir en doğru ana kaynaklar yazıyor, adı üzerinde o altın değerinde bir rehber!

MODERNLEŞEN TÜRKİYE TARİHİ - ERIK JAN ZURCHER


bu kitap başlı başına bir baş ucu eseri 1800'lerden itibaren türk tarihini ele alan bu kaynak eser avrupa ve amerika da belli başlı üniversitelerde ders olarak okutulan bir eser. 26. baskısı yapılan eserin yakın dönem türkiye tarihine ışık tuttuğu su götürmez bir gerçek. askeri darbelerden değişen hükümetlere kadar rasyonel bir bakış açısıyla kaleme alınmış değerli bir kaynak.

TARİH ARAŞTIRMALARINDA USUL - MÜBAHAT S. KÜTÜKOĞLU


İstanbul üniversitesinde adı hala bir efsane olarak anılan ve osmanlı müesseseleri kürsüsünün prof. tayyip gökbilgin'den sonraki kurucusu olarak anılan bu akademisyen, tarih biliminin türkiye'deki en büyük temsilcilerindendir. Bahsettiğim kitap şekil açısından tarih bilgisinin nasıl olması gerektiğini, bilgi yaratılır ve tarih yapılırken hangi usullerin izlenmesi gerektiğini anlatan tamamen akademik kaygıyla okunabilecek bir eserdir.

BİLİMSEL NESNELLİKTEN POSTMODERNİZME YİRMİNCİ YÜZYILDA TARİH YAZIMI - GEORGE G. IGGERS


sizce her şeyin tarihi yapılabilir mi? bu kitap size tarih biliminin tarihini yapıyor. tarihin pozitif bir bilim olarak kabul edildikten sonra geçirdiği serüven ve tarih anlayışlarıyla toplumun arasındaki doğrudan bağ öğrenildiğinde insanın ufkunu genişleteceklerden..

SİYASİ TARİH (1789-2010) - DR. RİFAT UÇAROL


bu eserde diğer bahsettiğim eserler gibi kaynak hükmündedir. kapsadığı geniş dönem 1789 fransız ihtilalinden 2010 yılına kadar gerek avrupadaki gerek osmanlı imparatorluğu ve türkiyedeki olayları, 1336 sayfalık hacmiyle anlatma fırsatı buluyor ve tarihle ilgilenen herkesin kütüphanesinde mikenk taşı oluyor.

 OSMANLI TÜRKÇESİ (GRAMER, TARİHİ METİNLER VE BELGELER)


Konu tarihse osmanlı türkçesini nasıl es geçebiliriz ki? yaşayan efsanelerden mahmut ak ve fahameddin başar'ın ortak çalışmasından doğan bu eser osmanlı türkçesi öğrenmeyi düşünen ya da isteyen herkes için bulunmaz bir kaynak eserdir. sayılar, aylar günler, farsça arapça tamlamalar ve basit dil bilgisi kuralları haricinde el yazması ve matbu eserlerle osmanlı türkçesi öğrenmeyi isteyen herkesin baş vurabileceği nitelikte ve nicelikte eşsiz bir eserdir.

El yazması bir eser..



KAMUS-I TÜRKİ - ŞEMSEDDİN SAMİ


osmanlı türkçesi demişken bu eskimeyen sözlükten bahsetmemek olmazdı. kelimelerin anlamlarından kökenlerine hatta cinslerine kadar belirten bu nadide eser yazıldığı günden beri ününü ve güncelliğini hiç kaybetmedi. yine de iyice öğreninceye kadar kullanmakta o kadar kolay değil.

Bu sözlüğü kullanabilecek olanlarınız var mı?


 ÖMER SEYFETTİN'DEN HİKAYELER - HAZIRLAYAN: MUSTAFA ÇAKICI


son bahsetmek istediğim eser aslında bir kaynak değil. herkesin bildiği çocukluğunda en bir eserini okuduğu ünlü bir hikayeci, ömer seyfettin'in hikayelerinden oluşan osmanlı türkçesi ve günümüz türkçesi karşılığı olmak üzere uyarlanmış, başlangıç seviyesindekilere inanılmaz yardımcı olabilecek bir osmanlıca hikayeler dizisi. 

Fikir vermesi için kitabın içinden bir bölüm.


Bütün bu ana kaynakları saydıktan sonra size aslında doğru bilinen tarih yanlışlarından biraz bahsetmek isterim.

1) Sarıkamış'ta ölen asker sayısının maksimum 30 bin olabileceğini, 90 bin ve diğer abartılı ifadelerin imkansız olduğunu biliyor muydunuz?


2) İttihat ve terakki partisinin liderlerinden enver paşanın vatan haini ilan edildiği bütün ilk öğretim ve lise tarih kitaplarında geçer ama gerçekte vesikalar ve belgeler göstermiştir ki Enver paşa bir vatanseverdir.

3) Sarıkamış'ta ölen askerlerin tek kurşun atamadan öldüğü söylemi kocaman bir çarpıtmadır. Ruslarla ve devlet vaad ettikleri ermenilerle karşılaşmış ve çatışmışlardır. Sadece 7 km daha ilerleyebilselerdi, Tren garını ele geçirecek ve donmaktan kurtulacaklardı.

4) Almanya'ya müttefiklik teklif etmeden önce rusya, ingiltere ve fransaya teklif götürdüğümüzü ama onlar kabul etmeyince son olarak almanya ile ittifak yaptığımızı biliyor muydunuz?

5) Müslümanlığı kabul eden ilk türk topluluğunun 1.5 yıl farkla İtil bulgarları olduğunu biliyor muydunuz?

6) "Biz Böyle Kazandık." diye her yere asılan ve çanakkale askerleri olduğu iddia edilen o üstü başı yırtık adamların aslında kağıt toplayıcısı olduğunu, Çanakkale askerlerinin aslında gayet sağlam bir üniforması olduğunu biliyor muydunuz?

7) Çanakkale savaşında kadınların da aktif rol aldığını ve İngiliz kaynaklarında ele geçiren osmanlı keskin nişancılarından birinin kadın olduğunu biliyor muydunuz?

8) Çanakkale boğazına 11 hattan oluşan mayın düzeneği yerleştirildiğini ama bunların biri bile kullanılamadan nusret mayın gemisinin tesadüfen ücra bir yere bıraktığı mayın'ın ingiliz gemisini batırdığını ve diğer kurulan 11 mayın hattının hiç kullanılmadığını biliyor muydunuz?

9) Osmanlı'nın savaşa girerken hiçbir zaman kazanma idealinde olmadığını, her türlü kaybedeceğini bildiğini ve sadece cepheleri genişlerek savaşı uzatmak amacıyla savaşa girdiğini, böylece İngiliz kamuoyunda yaratılacak baskıyla savaş bitmeden İngiltere'yi çekilmek zorunda bırakmayı amaçladığını biliyor muydunuz?

10) Mustafa Kemal Paşa'nın 9. Ordu müfettişliğine atandığı zaman anadolu'da rahat hareket edebilmek için kendisi hakkında kasıtlı olarak İngiliz ajanı olduğu dedikodusunu yaydığını ve bu İngilizleri kandırmaya yönelik dedikodunun zaman içinde Mustafa Kemal Paşa'nın gerçekten ingiliz ajanı olduğu iddialarına zemin hazırladığını biliyor musunuz?




3 yorum:

  1. Küpeli olarak gösterilen Yavuz Sultan Selim Fotoğrafının aslında İran Şahı İsmaile ait olduğunu biliyormuydunıuz

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. http://lsokagi.blogspot.com.tr bir göz atarsanız sevinirim :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...