14 Mayıs 2014 Çarşamba

KADER DEĞİL! BU SADECE İHMAL!



Yaşananlar bütün ülkenin malumu... 

Öncelikle herkesin başı sağolsun acı büyük hem de çok büyük.

Maden işçilerinin başına gelen kaçıncı felaket bu? Madencilerin aileleri hayatlarını nasıl geçiriyorlar sizce? Klostrofobi yüzünden asansörde bile daralan bunalan insanlar gün ışığı görmeden tonlarca toprak altında anca karın tokluğuna çalışmanın ne demek olduğunu hayal bile edebilir mi?

Ne yazık ki biz balık hafızalı bir toplumuz, bütün bunları unutacak, bir daha ki maden kazasına da kader deyip geçeceğiz. En acısı da bu! Kim, hangi yetkili, hangi makam, hangi mercii söylerse söylesin madenciliğin, madencilerin kaderi ölüm değildir.

Gelişmiş ülkelerde, insan haklarına saygılı ülkelerde, denetimlerin önceden haber verilmeksizin sıkı şekilde yapıldığı ülkelerde, bir kaza olduğunda ihmali olanların kim olduğuna bakılmaksızın ensesine binildiği ülkelerde madencilik çok daha güvenli bir meslek.

Kaderciliğe sığınmadan evvel lütfen bir düşünün. Neden dünyada maden kazalarında ilk üç ülkeden biriyiz diye? Önlem alınamaz mıydı? Birileri biraz daha az kazanmayı göze alabilseydi bu durum önlenemez miydi?

Böyle bir felaket için en büyük faaliyeti cenaze için imam getirmek olan yetkilileri düşünün, ilan edilen üç günlük yası bir gün bir gündür diyerek dün itibariyle ilan edenleri düşünün.

Kurtarma çalışmaları için gelenlerin bile mahsur kaldığı, öldüğü bir felaketi tahayyül etmeye çalışın.

Bütün bunlar kader olamaz, bütün bunlar kabul edilmesi mümkünmüşçesine sanki bir doğal afetmişçesine gösterilemez. Kaza geliyorum demez derler, hayır bu sefer kaza bağıra bağıra geliyorum dedi!

Önlem almak yerine meclise bu felaketten günler önce gelen soma araştırma önergesi milletvekilleri tarafından reddedildi.

An itibariyle 205 ölü olduğu söyleniyor. Sanki o insanlar sadece birer istatiksel bilgiymiş gibi sanki eşleri, çocukları, sevenleri yokmuş gibi.

Bütün tarihi olaylarda, önemli(!) insanların başını yakacak her olayda olduğu gibi bu olaylarda da resmi rakamlarla oradaki yerli halkın rakamları birbirini tutmuyor. Ne kadar şaşırtıcı öyle değil mi? İçeride madenciler dışında birileri olabileceği söyleniyor. Bu sözler her türlü komplo teorisini desteklemekten başka neye yarıyor? Yani içeride kaçak işçiler, çocuk işçiler, taşaron işçiler olabilir? Daha çok para kazanılması için her şey yapılmış, her şeye müsemma gösterilmiş olabilir? Adeta insanlarla dalga geçiliyor.

Bir ülkede insan hayatı bu kadar ucuzsa bir toplum dönüp kendisine bir bakmalı. Toplumun her bir kesimi bu olaylardan suçludur! Her toplum hakettiği gibi yönetilir. Her toplum hakettiği kadar değer görür. Eğer işçi sınıfına en büyük zararı veren sermaye ve güç sahiplerine yine o işçi sınıfı destek veriyorsa başına gelenlerden ne kadar şikayet etme hakkı olabilir ki?

Resmi rakamları, kuru istatikleri boşverin. Orada ölenleri hiç unutmayın, yapılmayan denetimleri unutmayın, göz ardı edilenleri unutmayın, insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu unutmayın, bana dokunmayan yılan bin yaşasın der gibi gözlerinizi kapatmayın. Yoksa sıra size geldiğinde de gözlerini açacak hiç kimseyi bulamayacaksınız...

Allahtan ölenlere rahmet, kalanlara sabır diliyorum. Ülkedeki hukuktan, adaletten bir umudumuz da olmadığına göre ilahi adaletin tecelli etmesi için dua ediyorum. Bu işin bütün sorumlularına, görmezden gelenlerine lanet olsun!

ÖNEMLİ NOT: YARDIM VE DESTEK İÇİN AŞAĞIDAKİ GRUPLARA ULAŞABİLİR; HİÇ DEĞİLSE PAYLAŞARAK YAYILMASINI SAĞLAYABİLİRSİNİZ!




5 yorum:

  1. Kesinlikle ihmal... Daha önceki maden kazasında "Güzel öldüler ", "onlar zaten bilerek giriyorlar madene" diyenlerin olduğu bir ülkede bu yaşananların sebebi ihmal değil de nedir söyleyin lütfen... Ta yüreğimde hissediyorum acıyı.. o kapkara olmuş yüzler gitmiyor gözlerimin önünden..

    YanıtlaSil
  2. İçim acıdı, haberi ilk okuyunca şok oldum. Allah rahmet eylesin. Yetkili olacak insan evlatları " olur öyle şeyler " diye hala geçiştiriyor. Çıldırmamak elde değil.. Elbet hepsinin hesabı sorulacak

    YanıtlaSil
  3. Başımız sağolsun. Seni izlemeye aldım. Ben de bloğuma beklerim.

    www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten çok haklısın,kader falan değil bu.
    Bir babayla 15 yaşındaki oğlunun cesedini çıkarmışlar.
    Ben Bergama'da oturuyorum Soma'ya çok yakın.Çevre ilçelerdeki morglar artık kabul edemiyormuş o kadar çok ölü varmış ki!Artık cesetleri BUZHANELERE koymaya başlamışlar,200 ölü nedir ya! Bir köyün yarısından fazlası ölmüş.Oradaki bir madenciye sormuşlar adam demiş ne 200'ü abla 500 den fazla ölü var kaçak işçiler var demiş.
    Peki biz ne yapıyoruz?
    Kader diye savuşturuyoruz.
    Burada amacım siyaset yapmak falan da değil,siyasetle uzaktan yakından alakam olmaz.İktidarda babam olsun ben yine aynı şeyleri söylerdim.nokta.

    YanıtlaSil
  5. Ben artik nefret ediyorum bu kader hikayesinden, insanlari goz gore gore uc kurus paraya indirdiler hicbir emniyetleri olmadan, sonra da KADER. Yeter ne kaderi yahu, bu kader hep garibanimi buluyor. Icimiz aciyor, gogsumuz daraliyor, hepimizin basi sagolsun.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...