24 Temmuz 2014 Perşembe

KUŞATMA VE FIRTINA (SIEGE AND STORM) - LEIGT BARDUGO


Bugün sizlere Grisha serisinin ikinci kitabı olan Kuşatma ve Fırtına'yı anlatacağım. Serinin birinci kitabı Gölge ve Kemik beklediğimden çok daha güzeldi, o yüzden Kuşatma ve Fırtına'nın çıktığını duyunca hemen koşup alıverdim.

Kitaba gelirsek, basımı çok güzeldi. O haritalar ve ayraçlı olması inanılmaz hoşuma gitti. Gerçi marı yayınlarının bütün kitapları ayraçlı, bu özelliklerini seviyorum. Kitaba gelirsek, kitap bir kaç haftalık bir zaman atlamasıyla başlıyor. Malyen ve Alina Ravka'dan kaçmayı başarmış, gerçek denizi aşmış ve Cofton'a gelmiştir.

Tabii kitabın inanılmaz bir aksiyonu olduğunu burada söylemem gerek, çünkü daha okuyucu ne olduğunu anlayamadan hop Karanlıklar Efendisi karşımızda bitiveriyor ve bizim özgür Willy'lerin özgürlük macerası burada son buluyor.

Karanlıklar Efendisi bunları paketledikten sonra ünlü bir korsan'la iş birliğine girip, bir balıkçı teknesiyle gerçek denize açılıyor ve amaçlarından size bahsetmek istemiyorum. Tek bahsetmek istediğim kişi karanlıklar efendisi.

Kahramanlık hikayelerinin tek albenisi karakterin bu sorumluluğu ve gücü kabullenip kendi doğruları adına kullanmasıdır. Hiçbir kahramanlık hikayesi, yandan yandan kaçan bir kahramanla veya köylü bir çocukla takılmak için dilenci gibi kaçmakla yürümez. Ne yazık ki bu hikayenin gidişatı tam olarak bu yönde, şu Malyen ölsün diye resmen artık gözüne bakıyorum.

Kitabı okuduktan sonra muhtemelen ne demek isteyeceğimi anlayacaksınız ama şu an da spoiler vermeden anlatmaya çalışmam gerekirse Alina sıradan bir insan değil, muhtemelen insan bile değil ve Malyen denen elemanı korkutmamak, rahatsız etmemek, onaylamasını almak için uğruna doğduğu şeyi, yaşam amacını bir kenara atıp, kendine zarar vererek güçlerini saklamaya çalışıyor.

Bu kitapta benim Karanlıklar Efendisi'nin tarafında olmam çok mu inanılmaz? Ama öyleyim, ki farkında olmasa da Alina'da öyle. Malyen diye kendini parçalasa da sonunda bir şekilde kendini daha fazla güç isterken ve Karanlıklar Efendisinin haklı olduğunu düşünürken buluyor.

Kitabın sonunda Karanlıklar Efendisini çağıranın bizzat Alina olduğunu, yalnızlığıyla ona ihtiyaç duyduğunu kabul ediyor, yav adamın ona dokunmasına izin veriyor. Sonra seni öldüreceğim ben farklıyım falan filan, değilsin arkadaşım içinde karanlıktan kocaman bir parça var ve bu ikinizi birbirinize denk, birbirinize eşit yapıyor.

Kısaca çok güzel bir devam kitabıydı, son kitabı merakla beklesem de Karanlıklar Efendisinin yenildiğini görmeye de çok hevesli değilim. Dilerim üçüncü kitapta hiç değilse şu kız Malyen'den kurtulur. Zira onu sadece aşağı çekiyor. İyi olmayı beceremiyorsan, kötü ol be kardeşim. Batman ve Joker'e bak, kötülerde gereklidir. Yoksa iyilerin ne manası kalır ki?

Herkese keyifli okumalar..

3 yorum:

  1. Alacaklar listemde Cennetten sonra ikinci sırada bayramdan sonra almayı planlıyorum. Bu yazı gerçekten güzel oldu canım emegine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı duymuştum ama tarzım değil :) Bloğunuzu takip ediyorum. Kendi bloguma da beklerim üye olursanız da sevinirim :) http://nediminhayalleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...