23 Ağustos 2014 Cumartesi

RÜZGAR GİBİ GEÇTİ - MARGARET MITCHELL


Rüzgar Gibi Geçti'yi duymamış olanınız muhtemelen yoktur. Çoğu kişi filmini izlemiş ve hikayeye hayranlık duymuştur ama asıl hayranlığı hak eden bu hikayenin doğduğu efsanevi kitaptır. Filmi beğensem de itiraf etmeliyim ki romanı okuduktan sonra filmde anlatılanların sadece buz dağının görünen kısmı olduğunu anladım.

Eser uzun olduğundan hatta bazı yayınevlerince iki cilt olarak basıldığından insanların gözünü korkutuyor. Bu yüzden yazıya başlarken bunu söylemek zorundayım ki korkulacak hiçbir şey yok. Sayfalar adeta uçarcasına ilerliyor ve hikaye okumaya devam edemeyecek kadar yorulduğunuzda bile aklınızı kurcalıyor. Yani tam da vaad ettiği gibi, "Rüzgar Gibi" bitiveriyor kitap ve öylece karışmış duygularla başbaşa kalıyorsunuz.

Her ne kadar kitabı incelemek istesem de Scarlett O'Hara'nın etkileyici ve cezbedici karakteri her şeyin önüne geçtiği gibi bu yazının da onüne geçecek. 16 yaşından 28 yaşına geçen zamana üç evlilik, üç çocuk, iki büyük aşk ve korkunç bir savaş sığdıran bu kadın ilk satırdan içinizde karma karışık duygular uyandıracak.

Bazı insanlar zehirli ve bir o kadar da sihirlidir. Scarlett tam olarak tarif edilebilir, ona kızabilirsiniz, ondan nefret edebilirsiniz, ona aşık olabilirsiniz ama onu asla görmezden gelemezsiniz.

Güney'de zengin bir çiftçinin kızı olan Scarlett O'Hara doğduğu andan itibaren kölelerle ve ihtişamla her dileği yerine getirilen bir genç kızdır. Yeşil gözleri, zarif yüzü ve üç eyaletteki en ince beliyle her daim ilgi odağı olmaya, istediğini almaya alışkın bir seçkindir.

Yaşadığı yer ve dönem düşünülürse -ki roman o dönemin toplumunu, kadının konumunu çok iyi anlatır- Scarlett 16 yaşında bile herkesten zerresi zerresine farklıdır. Kadınların zeki olmasının kusur sayıldığı, kendine yetebilmek için bir erkeğe ihtiyaç duymayan kadınların ayıplandığı ve aptal taklidi yaparak hanımefendiliğin sağlandığı bir devirde Scarlett için keskin zekasını saklamak ve oyunu kurallarına göre oynamak tam bir işkencedir. Babasının kendine özgü dürüstlüğünü ve inatçılığını almış olan Scarlett hanımefendilikten ve gerektirdiği şeylerden bıkmıştır.

Sanırım karakteri anlatabilmek için sayfalar boyu sürecek yayınlar dizisine ihtiyacım var bu yüzden özet geçmeye çalışırsak Scarlett'ın hayatı ilgisini çeken tek erkeğin nişanlandığı ve Rhett Butler'la tanıştığı bir partide sonsuza kadar değişir. Bunların üzerine savaş, açlık, sefalet ve ölümle yüzyüze gelen Scarlett benzersiz bir hayatta kalma mücadelesiyle ölmeyi ve öldürmeyi göze alarak sıfırdan yükselir.

Rhett'le aralarındaki karşı konulamaz benzerlik ve koparılamaz bağa rağmen mutlu olma şansını aptalca gençlik hırslarıyla defalarca mahveden ama yine de herşeye sahip olabilceğine inanan bir kadının önce dünyayı baştan yaratıp sonra da parça parça yıkmasının öyküsüdür bu.

Scarlett O'Hara bencil zevklerini ve çıkarlarını en büyük erdem bilen, hayatı boyunca kendisinden daha çok kimseyi sevemeyen biridir. O gıpta ettiğimiz ve aslında tam olarak bu yüzden nefret ettiğimiz her şeyin sembolüdür. En temel içgüdümüzün maskelenmemiş halidir, ne olursa olsun hayatta kalandır. Böyle bir edebi karakteri tanımanızı, savaşın nasıl anlamsız ve korkunç olduğunu hissetmenizi, ben olsam ne yapabilirdim diye düşünmenizi isterim.

                                                               Herkese Keyifli Okumalar...



5 yorum:

  1. İki kere filmini seyrettiğim için kitabını görsem almazdım ama o kadar güzel anlatmışsınız ki tebrik ederim.. Fikrimi değiştirdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, filmin çok ötesinde bir kitap hala etkisindeyim.

      Sil
  2. Bu kitabı lisede okumuştum. Tenefüslerde bile elimden düşürmezdim. Dayanamayıp son 50 sayfasını gizlice derste okumuş ve hüngür hüngür ağlamıştım. Sonrası malum gizliliği falan kalmamıştı :)

    YanıtlaSil
  3. http://kitaaptiryakisi.blogspot.com.tr/2014/08/mim-kitaplgnzdaki-en-iyi-10-kitap-kapag.html

    Mimlendin!

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabi degil ama baska bir yazar(Alexandra Ripley) tarafindan yazilan Scarlett adli devam kitabini okumustum. Bu devam kitabinin basinda da ilk kitaptan genis bir özet var. Yani yabanci kalmiyorsunuz olaylara.

    Scarlett kitabinda yine mücadeleci bir Scarlett var ama kimin icin cocugu cat icin ve cocuk kimden tabikiiii rhett'den ☺ Ama ilk kitapta ayrilmislardi ve Rhett baskasiyla evlenmis bile. Scarlet baska bir yerde baska bir hayatta. Gerisini merak ediyorsaniz alin ve okuyun derim 😉 . Kalin ama bir solukta okunan cok güzel bir kitap .

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...