11 Kasım 2014 Salı

GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİ BİLİM KURGU FİLMLERİ

THE BUTTERFLY EFFECT - KELEBEK ETKİSİ


Yapımı: 2004 - ABD

Süre: 113 dk.

Yönetmen: Eric Bress

Oyuncular: Ashton Kutcher, Logan Lerman, Amy Smart

IMDB: 7.7

Konusu: Çocukluğundan gelen korkunç hatıralarıyla mücadele etmek zorunda kalan genç bir adam zaman içinde geçmişe yolculuk yapabildiğini ve olayları değiştirebildiğini keşfeder. Ne var ki her değişiklik hem kendi hayatını hemde çevresindeki insanların hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Üstelik de çoğu zaman beklenenin tam aksine!


Mini Yorum: Kelebek Etkisi gerçekten beni en çok etkileyen filmlerin başında gelir.  Film de ne anlatılmak istenmişti bilemiyorum. Benim aldığım ve bana tokat gibi çarpan mesaj kaderin asla değiştirlemeyeceği gerçeğiydi. Sırf bunun için bile herkese tavsiye ederim, bazen olmayınca gerçekten olmuyor.


ARTIFICIAL INTELLIGENCE - YAPAY ZEKA


Yapımı: 2001 - ABD

Süre: 146 dk.

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Haley Joel Osment, Jude Law, William Hurt

IMDB: 7.1

Konusu:  Belirsiz bir gelecekte, insanoğlu, dünyanın çoğunun sular altında kaldığı bir yeryüzünde yaşamaya çalışırken, teknolojinin nimetlerinden yararlanarak hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla 'yapay zekalı' robotlar üretirler. David madde ve mana olarak tam bir insan gibi donatılmış bir robottur. Sevmeye programlanmış olan ilk robot çocuk David, o sırada hasta olmasından dolayı tedavisi bulunana kadar çocukları dondurulmuş bir aile tafından deneme süreci olarak evlat edinilir. David, yaşadığı aile ortamında evlatlığın gerektirdiği sevgi ve bakımı kapsayarak, giderek çiftin çocukları haline gelmesine rağmen, umulmadık olaylar hayatı 'Robot David' için imkansız bir duruma sokar.


Mini Yorum: Burnumu çeke çeke ağlamama ve film bittikten sonra bile uzun süre izlediklerimi düşünmeme sebep olmuş gerçek bir efsane diyebilirim bu film için. İnsanoğlunun "tanrıcılık" oynamasının ne kadar tehlikeli ve ne kadar çarpık ve yanlış bir kez daha gözler önüne seriliyor. Yaradılış hakkında da filmde çarpıcı tespitler var.


IN TIME - ZAMANA KARŞI


Yapımı: 2011 - ABD

Süre: 115 dk.

Yönetmen: Andrew Niccol

Oyuncular: Justin Timberlake, Amanda Seyfried

IMDB: 6.7

 Konusu: İnsanların yaşlanmayı durdurduğu yakın bir gelecekte geçecek olan filmde insanlar 25 yaşından sonra artık daha fazla yaşlanmayacağını ve ölümsüzlüğün sırrına erişildikten sonra yaşananları anlatan bir yapım " parası olanın sonsuza kadar yaşayabileceği bir dünyanın”. Filmde, zamanın altın değerinde olduğu bu yeni dünyada insanlar, ölümsüzlüğün peşinde koşarak hayatta kalma mücadelesine girerler. Bu nedenle, nüfus artışının son haddeye varmasıyla, yeni düzenlemelere girişen insanoğlunun hikâyesi filmde anlatılıyor.


Mini Yorum: Çok efsanevi olabilecek bir konuyu vasat bir şekilde işlediğini söylemek zorunda olsam da gerek çekimler, gerek aksiyon sahneleriyle göz dolduran eğlenceli bir filmdi. Paran kadar yaşa fikri bu dünyaya o kadar da uzak olmadığı için insanın tüylerini de ürpertmiyor değil. Ayrıca Justin Timberlake'i unutmayalım bir adet kendisinden var filmde.


RESIDENT EVIL - ÖLÜMCÜL DENEY


Yapımı: 2002 - ABD, FRA., ALM., İNG.

Süre: 100 dk.

Yönetmen: Paul W. S. Anderson

Oyuncular: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Jason Isaacs

IMDB: 6.7

Konusu:  Umbrella adındaki Dünya devi bir şirket teknolojik aletler,uzay araçları,sağlık ve kişisel bakım ilaçları ve silah üretimi gibi çeşitli alanlarda üretim yapmaktadır.Dünya'nın pek çok yerinde Umbrella sanayi kuruluşları bulunmaktadır.Ancak Umbrella'nın asıl merkezi Kuzey Amerika'daki Raccon City'dir.Ancak Umbrella hakkında kendi çalışanlarının bile bilmediği bazı tehlikeli,gizli projeler yürütülmektedir.Bunların başında biyolojik silah, genetik testler ve ölümcül bir virüs gelmektedir. Umbrella'nın yürüttüğü bu araştırmaların yapıldığı yer altı tesisi Hive'da T-virüsü adındaki bir enfeksiyon serbest kalır.Bunu takiben tesisin tüm gücünü elinde tutan Kızıl Kraliçe adındaki süper bilgisayar,virüsün yayılmasını engellemek için,tüm çalışanların ölümü pahasına tüm tesisin giriş ve çıkışlarını kapatır.


Mini Yorum: Çok fazla bir şey söylemeye gerek olduğunu sanmıyorum. Yanılmıyorsam bir bilgisayar oynunundan uyarlanan film devam serileriyle bütün dünyayı kasıp kavurdu. Bu listeye almazsam çarpılmaktan korktum ve izlemeyen biri kaldıysa şiddetle tavsiye ediyorum.



SURRUGATES - SURETLER


Yapımı: 2009 - ABD

Süre: 89 dk.

Yönetmen: Jonathan Mostow

Oyuncular: Bruce Willis, Radha Mitchell

IMDB: 6.3

Konusu:  FBI ajanları bir üniversite öğrencisinin gizemli cinayetini araştırmaktadır. Bu öğrenci insanların kendilerinin kusursuz robot versiyonlarını sahip olmalarını sağlayan yüksek teknoloji ürünü suret olgusunun yaratıcısı olan kişiyle bağlantılıdır. Sağlıklı, iyi görünümlü ve uzaktan kumandalı makineler olan suretler, insanların yerini almakta ve böylece insanların evlerinin rahat ve güvenli ortamından çıkmadan dışarıdaki hayatı yaşamalarına imkan tanımaktadır. Cinayet beraberinde cevap arayışını getirir: maskelerle dolu bir dünyada kim gerçektir ve kime güvenebilirsiniz?


Mini Yorum: Açıkçası dört dörtlük bir film olmasa da konusunun özgünlüğüyle bu listeye girmeyi hakettiğini düşünüyorum. Her ne kadar FBI ajanı dendiğinde bir polisiye havası sezilse de film tamamen fantastik. İnsan, yaradılış ve doğayla uyum hakkında gerçek bir hikaye. İyi olmak mı önemli iyi görünmek mi?


THE ASTRONAUT'S WIFE - ASRTONOT'UN KARISI


Yapımı: 1999 - ABD

Süre: 109 dk.

Yönetmen: Rand Ravich

Oyuncular: Johnny Depp, Charlize Theron

IMDB: 5.3

Konusu:  Bir NASA astronotu olan Spencer ile öğretmen olan güzel karısı Jillian mükemmel bir hayat süren uyumlu bir çifttir. Ancak Spencer'ın uzaydaki bir görev sırasında yaşanan bir patlama, Dünya ile iletişimini iki dakikalığına kaybetmesine neden olur. Daha sonra kurtarılarak dünyaya getirilen Spencer'ın çevresi için her şey eskisi gibidir, ancak karısı açısından durum hiç de böyle değildir. O 120 saniye hayatlarını ve geleceklerini sonsuza dek değiştirmiştir. Eleştirmenlerce 'korku dolu bir kabus' olarak nitelendirilen nefes kesici bir psikolojik gerilime hazır olun.


 Mini Yorum: Eski bir film olmasına rağmen gerek oyuncularıyla, gerek konusuyla izlerken adeta devleşen bir film Astronot'un Karısı. Film inanılmaz bir gerilim edasıyla sürüp giderken sonu öyle bir şekilde bağlanıyor ki insanın tüyleri diken diken oluyor. 


SOURCE CODE - YAŞAM ŞİFRESİ


Yapımı: 2011 - ABD - FRA.

Süre: 93 dk.

Yönetmen: Duncan Jones

Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan

IMDB: 7.5

Konusu:  Colter Stevens uyandığında kendini bir banliyö treninde, başkasının bedeninde bulur ve 8 dakika sonra tren infilak eder. Gözlerini açtığında yeniden kendi bedenindedir. Bunu sağlayan, hükümetin geliştirdiği  'yaşam şifresi' isimli bir programdır. Bu program bir başka kişinin kimliğine geçip, onun hayatının son sekiz dakikasını yaşayabilmeyi sağlamaktadır. Stevens'ın görevi bombacıyı bulmak ve onun yapacağı ikinci eylemi engellemektir. Bunun için son 8 dakikayı defalarca yaşar ve her seferinde elde ettiği ipucları ile olayı çözmeye çalışır.


Mini Yorum: Konusuyla tamamen özgün, insanı dehşete düşürecek kadar farklı bir film. Tabii filmi esas farklı kılan şey inanılmaz sonu. İnsanı aynı anda ikilemde bırakan ve umut etmeye sürükleyen bir final. Herkese tavsiye ediyorum.



THE TRUMAN SHOW - TRUMAN ŞOV


Yapımı: 1998 - ABD

Süre: 103 dk.

Yönetmen: Peter Weir

Oyuncular: Jim Carrey, Ed Harris

IMDB: 8.0

Konusu:  Truman çok güzel bir adada yaşamaktadır... Fakat bu ada, Truman dışında her şeyin sahte olduğu bir ortamdır ve doğduğu günden itibaren devamlı olarak seyirciler tarafından izlenmiştir. Truman, bunun hiç farkında olmaz,  ta ki öldüğünü sandığı babasını görene dek.


Mini Yorum: Bu film için söyleyebileceğim tek şey Jim Carrey'nin hayatında yaptığı en muhteşem iş olduğu yönünde. İnanılmaz bir televizyon ve sistem eleştirisiyle izleyice tokat gibi çarpıyor ve kendini sorgulatıyor. Bu BBG çılgınlıklarının gidebileceği en tehlikeli noktayı önüme koyan bu film tercihlerini tekrar sorgulatacak.


AVENGERS - YENİLMEZLER


Yapımı: 2012 - ABD

Süre: 143 dk.

Yönetmen: Joss Whedon

Oyuncular: Scarlett Johanson, Chris Evans, Robert Downey Jr.

IMDB: 8.2

Konusu: Iron Man Tony Stark önderliğinde bir grup süper kahraman, aktif olarak kullanılmayan bir barışı koruma programını gerçekleştirmek isterler, ancak işler çığrından çıkar ve insan yapımı bir yapay zeka olan Ultron'un eline, hain planlarını gerçekleştirme fırsatı geçer. Süper kahramanlar onu durdurabilmek için bir kez daha güç birliği yapmak zorundadır. Tüm dünyaya yayılan bir savaş başlayacaktır.


Mini Yorum: Thor'u seviyor musunuz? Iron Man'a bayılıyor musunuz?  Hulk dediğimizde incredible diye tamamlıyor musunuz? İşte o zaman bu film tam senlik. Tabii kaptan amerika'yı da unutmayalım :) Yakışıklılar ve kahramanlar kombosu :) Scarlett Johanson'da dillere destan desem yalan olmaz.


MINORITY REPORT - AZINLIK RAPORU


Yapımı: 2002 - ABD

Süre: 145 dk.

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Tom Criuse, Colin Farrell

IMDB:7.7

Konusu: Dedektif John Anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce farkedip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır.Anderton'ın kusursuz işlediğine inandığı sistem, birdenbire tersine döner. Anderton'ın şefi olduğu birim, cinayet suçlamasıyla onun peşine düşer. Avcı artık av olmuştur.


Mini Yorum: Bilim Kurgunun sınırlarını zorlayan film kurgusuyla insanın gerçekten algısını değiştiriyor. Düşünce suçuna yeni bir boyut katan ve avcıyı ava dönüştüren bu film gerçek bir Spielberg şahaseri. Ayrıca genç bir Tom Cruise görmek istemediğinizi söyleyemezsiniz. Söylemeyin.

6 yorum:

  1. In Time konusuna bayıldığım ve Justin Timberlake için izlediğim bir filmdi. Öyle güzel bir konudan çok daha iyi bir film beklemiştim.

    YanıtlaSil
  2. Kelebek etkisi izlediğim en muhteşem filmlerdendi diğerlerini de not aldım Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. truman show kesinlikle bir numaraydı çok etkilenmiştim kelebek etkiside öyleydi ama in time konusunda aynı şeyi söyleyemem arkadaşa katılıyorum o güzelim konuyu harcamışlar

    YanıtlaSil
  4. Kelebek etkisi... Hakikaten ilginç bir filmdi. Hepimiz ayrı yerlerde olsa da birbirimizi etkiliyoruz. Hayat bir etkileşim. Evet, özetle böyle bir şeydi sanırım film;)

    YanıtlaSil
  5. Listedeki tüm filmleri izledim.
    Güzel bir liste yapmışsınız. Hepside çok iyi filmler.

    YanıtlaSil
  6. Avengers harici hepsini izledim, ama Kelebek etkisi önde benim için:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...