24 Ocak 2015 Cumartesi

KENDİ KİTABINI YARAT


Yeni bir mim yazısıyla yeniden karşınızdayım. Eylül'de Ayaz'ın yazarı ve canım arkadaşım Çiğdem Akkaya beni mimlemiş. Ad-soyad da çok resmi oldu be. Teşekkür ediyorum Çiğdem'ciğim. Kendisi böyle bir mimden nasıl vahşice bir zevk alacağımı bildiğinden olsa gerek beni unutmamış :) O zaman sorulara gelelim.

1) Bir kitap yazmaya karar verdiniz, türü ne olurdu?

Cevabım bu konuda çok net, kesinlikle net. Romantik Dram tek tercihim. Neden derseniz aşkı okumayı seviyorum ve yazmak fikri de hoşuma gidiyor. Dram da bu işin olmazsa olmazı. İki tane çok mutlu ve çok düzenli insanın birden bire kopmayacak bağlarla birine bağlanması bana gerçekçi gelmiyor. İyi bir romantik kurgu benim için tek cümleyle şudur; Bütün dünyaya karşı ikimiz.

2) Bu kitabı bir serinin başlangıcı mı yoksa bağımsız bir roman şeklinde yazardınız?

Kesinlikle bağımsız tek bir roman şeklinde yazarım. Seri sevmediğimden değil ama neredeyse bütün serilerde saçma sapan bir konuyu uzatma çabası oluyor. Kabul edelim. Grinin Elli Tonu, Gabriel'in Cehennemi falan bildiğimiz tek kitaplık konuların çeke çeke uzatılmışı. Ben yazsam insanı böyle baymak istemezdim. 

3) Kitabınızın baş karakterlerinin ya da karakterlerinin isimlerini ne koyardınız?

Bu konu benim için inanılmaz önemli olurdu. İsimlerin önemli olduğuna ve anlamlarına dikkat ederek koyulması gerektiğine inananlardanım. Karakterlerimde hiç şüphesiz benim bebeklerim olduğuna göre isimlerine çok özen gösterir ve karakteri yansıtan, kulağa hoş gelen isimleri seçerdim. Erkek karakterler için Sencer, Aral, Sinan, Yıldırım gibi türkçe ve maskülen isimler tercih ederken kadın karakterler için Masal, Melodi, Derin, Armağan gibi isimler seçerdim. 

4) Her yazarın etkilendiği yazar ya da yazarlar mutlaka vardır, sizinkiler hangileri?

Bu soruya sayabileceğim bin tane isim var ama öncelikli aklıma gelen Sylvain Reynard. Edebiyat bilgisi, yazım dili, anlatımı olarak bana inanılmaz büyüleyici gelmişti. Hala da gelir. Tabii Paulo Coelho gibi kalemine erişmeyi hayal dahi edemeyeceğim büyük üstadlara da hayran değilim diyemem. 

5) Kitabınızın nerede geçiyor olmasını isterdiniz? Kasaba, şehir veya köy? Ya da kitabınız kurgusal bir dünyayı anlatıyorsa orası nasıl bir yer olurdu?

Kitaplarımın kesinlikle İstanbul'da geçmesini isterim. Yabancı şehirleri tanımıyorum, ülkedeki diğer şehirleri tanımıyorum ama İstanbul benim şehrim. Dilencisinden sosyetesine, öğrencisinden ev hanımına herkesin nasıl yaşadığına dair bir fikrim var, başka bir yeri düşünmem bile. Kurgusal dünya olaylarına girersek herhalde çıkamayız. Sanırım neşeli ve mutlu bir dünya olmazdı. 

6) Kitabınızı ilk kime imzalayıp verirdiniz? 

Eğer birlikte yaşamıyor olsaydık söyleyeceğim kişi kesinlikle annem olurdu ama birlikte yaşadığımıza göre en yakın arkadaşıma, çocukluk arkadaşıma gönderirdim. Okurken inanılmaz eğlenir ve çok ciddi geyik çevirirdik. Çiğdem'ciğim sende ilk gönderdiklerimden biri olursun. Yazmak nedir bildiğinden görüşlerin benim için ekstra değerli. Artık amma saçmalamışsın ya da oha süper olmuş diye diye bayaa bir kıkırdarız diye tahmin ediyorum. ♥

7) Gelelim en önemli soruya, kitabınızın ismi ne olurdu? 

Ahhh. İşte bu soru benim gerçek felaketim. Konu afilli isimlerse rezil rüsva oluyor klişelerden klişelere koşuyorum. Gazeteci olsam attığım başlıklar en fazla "Cem Uzan'a hapis şoku" başlıkları kadar ilginç olabilirdi. O zaman söyleyin bakalım. Hangisi daha az kötü? Aşkın Karanlığında? Kara Kalp? Klişeden öleyim en iyisi bi köşede. 


8) Sizin kitabınızı en güzel şekilde anlatan üç kelime ne olurdu?

Hmmm. Birinci kelime kesinkes aşk. İkinci kelime de hiç şüphesiz ki sadakat. Üçüncü kelime içinse seçimim aidiyet. Mükemmel bir hikaye sizce de bunların hepsini içermeli değil mi?

Kimleri mimlediğime gelirsek. 




5 yorum:

  1. Ahaha :D Canım benim ya hayallerini yıkmak gibi olmasın da doğrusu o ya senin alacağın vahşi zevk için değil de cevaplarını okumayı gerçekten çok istediğim için mimledim seni :D Senin şu cümle aralarına hafif hafif sıkıştırdığın mizahı çok seviyorum ya hu. "Cem Uzan'a hapis şoku" ahaha çok güldüm :D Ama bence kendine bu kadar acımasız davranma ;)

    Heey sen de kesinlikle bir gün benim de kitap imzalayıp göndermek istediğim arkadaşlarımın başında geliyorsun ve senin de aynı şeyi düşünmene çok sevindim. Zaten, itiraf ediyorum orayı özellikle okudum, söylemesen çalışmalara başlayacaktım heheh <3

    Tahmin ettiğim gibi okumak çok keyifliydi arkadaşım da okumak istediğim başka şeyler de var bu blogda artık, lütfen başlar mısın? ıhım. :)

    YanıtlaSil
  2. Cem Uzan'a hapis şoku , Kara Kalp'ten daha iyi gibi :D Romantik dram okumam pek ama insan merak ediyor İstanbul'da geçince falan :) Mim için teşekkür ederim , en kısa zamanda yapacağım :D Gerçi benim cevaplar seninki kadar komik olmaz gibi :D

    YanıtlaSil
  3. ayy cevaplarına bayıldım ben senin kitabını kesin okurdum

    YanıtlaSil
  4. Mimlediğin için teşekkürler :) Benim cevaplarım da burada...
    http://yorumcadisi.blogspot.com.tr/2015/01/etkinlik-kendi-kitabn-yarat.html

    YanıtlaSil
  5. bende kendi kitabımı yazmak istiyorum bu konuda bana yardımcı olurmusnuz ?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...