3 Ağustos 2015 Pazartesi

ELVEDA HAZİRAN - SARAH JIO


Bir başyapıt ile sizlerle olmaktan mutluluk duyuyorum. Sarah Jio'nun muhteşem ötesi kitabı "Elveda Haziran" ile  sizleri tanıştıracağım. Daha önce tanışmış olan dostlarımızın da kitap ile ilgili benimle aynı fikirde olacağına eminim.

Öncelikle Sarah bu kitabı ünlü çocuk kitapları yazarı Margaret Wise Brown'a ithaf etmiş. "İyi Geceler Aydede" isimli (sanıyorum Amerika'da çok çok ünlü bir çocuk kitabı) kitabın da yazarı olan bu hanımefendi erken yaşta hayata veda etmiş ve adeta bir efsane halini almış.

June Newyork'da bir bankada müdür yardımcısı olarak çalışmaktadır. Aslında görevi bankaya borcu olan küçük işletmelerin haciz işlemlerini yapmak ve bunlara ait olan ne varsa satışa sunup işletmeleri kapatmaktır. Bu işi yapmak hiç de kolay değildir. June tüm duygularını kilitlemiş otomatiğe bağlamış işini yapmaktadır. Bulunduğu yere kolay gelmemiş, çok ama çok çalışarak şu an en genç müdür yardımcısı unvanını almıştır. Çok stresli ve yüksek tempolu bir hayatı vardır. Ancak sağlığı olumsuz sinyaller vermektedir. Acil servisteki doktor artık biraz yavaşlaması gerektiği konusunda kendisine uyarıda bulunmuştur. Ama June'nun hiç mi hiç yavaşlamaya niyeti yoktur. 

Derken bir gün bir avukattan mektup alır. Ruby teyzesi ölmüş ve tüm çocukluğunun geçtiği Mavi Kuş Kitapevi ise kendisine miras bırakılmıştır. Teyzesinin ölümüne çok üzülmüş ancak kitapevi ile uğraşamayacağını düşündüğünden satış işlemleri için acil olarak işinden izin alarak Seattle'a uçmuştur. Tabi ki orada kendisini bir sürpriz beklemektedir. Hiçbir şey düşündüğü kadar kolay ve çabuk olmayacaktır. Mavikuş kitapevinin borçları vardır ve haciz kapıdadır. Bu kadar ironik bir durum karşısında bakalım June nasıl mücadele edecektir.

Amy kardeşidir June'un ancak yaptığı bir hata kardeşliklerinin sonunu getirmiştir. Kardeşinin ihanetini henüz affetmeye hazır olmayan June'un annesi ile de arası son derece limonidir. Ancak sonrasında parçalar yerine oturdukça sebebini daha net olarak algılayabiliyoruz. 

Geçmiş ile günümüzü harmanlayarak muhteşem romanlara imza atan Sarah bu kitapta da yine ustalığını konuşturmuş gerçekten. Ruby teyzesi çözmesi için June'a şifreli bir bulmaca hazırlamıştır. Bulmayı yani parçaları birleştirerek sonuca ulaşmayı başarırsa hayatına dair çok önemli gerçeklerle yüzleşecektir June. Ama bununla uğraşmak için bile zamanı yoktur. 

Gavin ise eski  nişanlısı Adrianne ile birlikte yan taraftaki Antonio's Restaurant'ın sahibidir. Gavin June'u ilk gördüğü zaman bir etkileşim başlar aralarında. Git gide aşka dönüşmesi beklenen bu ilişkide Adrianne'nın tavrı belirleyici olacaktır. 

Geçmişte yaşanan dostluklar ve aşklar inanılmaz etkileyiciydi. Günümüzde ne böyle dostluklar var ne de böylesi aşklar. Kitabı çok ama çok sevdim. Her ne kadar aile ilişkilerine dokunması biraz rahatsız edici olsa da  tüm duygularınıza dokunuyor yazar. 

Kısacası muhteşem bir kitap. Okuyun ve gönül rahatlığı ile tavsiye ediniz. Şahane zaman geçirmekle kalmıyor tüm duygularınızın varlığını tekrar teyit ettirir nitelikte.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...