25 Mayıs 2016 Çarşamba

GECE NÖBETİ - TESS GERRITSEN


Bir Tess Gerritsen harikası ile sizlerle birlikteyiz. Bu kadının yazımı, anlatımı, hikayeyi kurgulamasına hayranım. Cidden okurken düşündürüyor ve beyin jimnastiği yaptırıyor. Elinizden bırakmak istemeyeceğiniz ve sizi yine ters köşe yapan bir kitap. Aslında bu kitap için söylüyorum biraz kısa kesilmiş diyebiliriz. Yani sonlara doğru sanki biraz hızlı toparlama çabası olmuş yazarın. Biraz daha detaylı olabilirdi

Toby sürekli gece nöbeti tutan bir acil hekimidir. Çalıştığı hastane küçük tam donanımlı bile sayılmayacak bir hastanedir.Alzheimer hastası olan annesi Ellen ile birlikte yaşamaktadır. Ablası Vickie kesinlikle anneleri konusunda sorumluluk almak istemeyen, kocası ve çocukları ile kendi mutlu küçük dünyasında yaşayan bir bencildir. Toby'nin en büyük destekçisi Ellen'in bakıcısı Brayn'dır.

Bir gece Toby'nin nöbeti sırasında yaşlı bir hasta getirilir. Adam parkta çırılçıplak gezerken bulunmuştur ve şuuru yerinde değildir. Aynı anda getirilen farklı bir travma hastasına acil müdahale yapılırken yaşlı adam ortadan kaybolur. Sorumlu doktor olan Toby'nin başı beladadır. 

Tüm bu olaylara eş zamanlı olarak zengin kesime hitap eden bir emeklilik kompleksinde yaşlı insanlara yeniden gençliklerini geri vermeyi vaad eden bir grup doktor çalışmalarını sürdürmektedir.  İleri düzeydeki bu çalışmalar belli miktarlarda hormon takviyesini içeriyordur. En azından kağıt üzerindeki protokollerde böyle yazmaktadır. Ancak perde arkasında neler döndüğün konusunda kimsenin fikri yoktur. 

Hastanede kaybolan yaşlı adam ile aynı semptomları göstererek ölen iki yaşlı hasta daha vardır. Ne tesadüftür ki aynı yaşlılık kompleksinden hizmet alıyorlardır. Üstelik genç kalmak için protokol dahilindedirler.

Diğer tarafta ise 16 yaşında fahişelik yapmak zorunda olan zavallı bir kız satıcısı tarafından müşteriye gönderildikten sonra bilinçsiz bir şekilde kaldığı yere dönmüş ve bir süre sonra hamile olduğunu anlamıştır. Önce bebekten kurtulmak ister ama sonra doğurmaya karar verir ve satıcısının elinden kaçar. Bir şekilde tüm bu olanlarla bağlantılıdır. 

Bütün bu olaylar tek bir noktada bitişir ve Toby'nin hayatını alt üst ederler. Toby'yi öyle bir noktaya getirirler ki ya kalan ömrünü hiç işlemediği bir suç yüzünden hapishanede geçirecek ya da geriye kalan hayatını kurtarmak için ne pahasına olursa olsun mücadele edecektir.

Aslında kitap son derece düşündürücü özelliği de içinde barındırıyor. Para uğruna neler yapılabilir? Kimler nasıl riskler alabilir? Özellikle ilaç firmaları ne kadar ileri gidebilir? Gerçekten insanların çıkarları uğruna neler yapabileceğini gözler önüne seren bir kitap. Bir insan hayatının hatta birçok insan hayatının nasıl feda edildiğini, bu konuda hiç sorumluluk duyulmadığını açık olarak anlatıyor. 

Gerilimi hiç düşmeyen tempolu bir kitap. Kesinlikle özellikle türünün meraklılarına tavsiye ederim. Ama bu türe yabancı olanlar bile bir yerde başlamak isterlerse işte başlangıç olabilecek bir kitap derim.

Herkese keyifli okumalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...