25 Temmuz 2016 Pazartesi

SENDEN ÖNCE BEN - JOJO MOYES


Belki hayatımda ilk kez önce filmini izlediğim bir kitabı okuma eylemini gerçekleştirmiş bulunmaktayım. Açıkçası konusunu öğrendiğimden beri okumayı reddettiğim bir kitaptı. Aşırı derecede üzücü olacağını düşündüğüm bir hikaye gibi geldi bana.

Ancak filmin ilk fragmanını izlediğimde hoşuma gitti. Aslında düşündüğüm kadar da (gereksiz aşırı bir şekilde) dramatize etmeyen bir anlatımı olduğunu söylemeliyim. Filmi izlerken ilk yarısında ciddi ciddi eğlendim. Gerçekten bazı sahnelere katıla katıla güldüm. Belirli bir noktaya kadar son derece keyifliydi. Ama bir yerden sonra ciddi olarak duygusal kopuş yaşadım diyebilirim.

Biraz film yorumu gibi oluyorsa da mazur görünüz lütfen. Kitabı da okudum hemen akabinde tabi ki. Şöyle söylemeliyim gerçekten okurken gözümün önünden sahneler aktı. Mükemmel bir sinema versiyonu olmuş. Bakın bilin diye söylüyorum okuduğum bir çok kitabın sinema versiyonunu izledim. Tam olarak beyazperdeye aktarılamamış bir çok detay atlanmıştı. Bu defa birebir hatta daha iyi bir şekilde tam olarak duyguyu vermeyi başarmışlar. Herkese tavsiye ediyorum. Hem filmi izleyiniz hem de kitabı okuyunuz. İnanın düşünüldüğü gibi rahatsız edecek bir dram yok ortada.

Gelelim içeriğine Louisa küçük bir cafede çalışan kendi halinde çok tatlı ve saf bir kasaba kızıdır. Ailesi ile yaşamakta ve tüm aile olarak çok ciddi para sıkıntısı çekmektedirler. Bir gün Louisa'nın çalıştığı cafenin kapanması ile herşey başlar. İş ve İşçi bulma kurumu aracılığı ile hasta bakımı için başvuruda bulunur.

Will Traner ise hayatının önceki döneminde çok havalı bir yaşamı olan tam bir maceraperest ve playboy tarzı bir adamdır. Bildiğiniz sosyete ve adrenalin bağımlısı biridir. Ancak kaza sonrası omurilik zedelenmesine bağlı kötürüm kalır. Kötürüm derken boyundan aşağısı tutmuyor. Yoğun fizik tedavi sonrası elinde küçük bir hareket kabiliyeti geliştirmiş durumda. Gelen giden bakıcının haddi hesabı yok. Will herkesi bezdirip kaçırıyor. Ama annesi onu hayata bağlamak için yanında bir arkadaşı olması gerektiği konusunda kararlı ve piyango da Louisa'ya çıkıyor. Başlangıçta birbirlerinden nefret eden bu iki insan bir noktadan sonra tamamen farklı bir yola giriyorlar.

Daha fazla içerikten söz etmeyeceğim. Bu kadarını zaten her tarafta görebilirsiniz. Gelgelelim ilk kez konuyu duyduğum zaman Will'den nefret etmiştim. Onu çok bencil bulmuş böylesine güzel bir aşkı yakalamışken nasıl böyle zalimce davranabildiğini anlamamıştım. Tamam yani bir insan için çok zor bir durum tekerlekli sandalyeye bağlı olmak falan ama. Yanılmışım arkadaşlar. Böyle bir yargıda bulunmak benim haddim değilmiş. Hiç kimsenin de haddi değil bence. Sorun sadece kötürüm olması değil çünkü.

Sabah kalkarken tansiyon çıkarmak için ilaç, akşam yatarken tansiyon düşürücü ilaç almak zorunda. Kasları günden güne zayıflıyor ve vücut yaraları ile boğuşmak durumunda. Üstelik felç olmasına rağmen acıyı bir şekilde hissediyor. Bağışıklık sistemi çok zayıf olduğundan sürekli zatürre vs. olup hastanelik oluyor. Bir de ne olduğunu tam olarak anlayamadığım tüplerin değişiminden söz ediliyor sürekli. İnanılmaz zor bir hayat ve tamamen kendi kararı olmalı kişinin.

Bunlar işin fiziksel boyutu bir de psikolojik boyutu var ki daha da zor. Nasıl bir hayatı varmış bir düşünsenize. Ben böyle yaşamak için doğmadım diyor. Öyle hissediyor hiç kimse öyle yaşamak için doğmuş olamaz zaten. Aynı zamanda Louisa'nın hayatını da mahvetmek istemiyor. Kısacası üzerine çok düşündürüyor. Dolayısı ile ötenaziye bakış açım biraz değişmiş olabilir.

 Herkese Keyifli Okumalar...

4 yorum:

  1. Kitaplığımda duran ama daha okuyamadığım kitaplardan. Bu yorum ile hatırlamış oldum. :) Bir sonraki kitabım senden önce ben olacak.

    YanıtlaSil
  2. Kitabı sevdikten sonra filmi de izlemiştim. Gerçekten iyi bir uyarlama, kitaptan kopmayan ve kitabı yansıtabilen az sayıdaki uyarlamalardan bence. :)

    YanıtlaSil
  3. Herşeyden konuşmalı blogunun etkinliğinden geliyorum... bu güzel blogu hemen takibe aldım. bende beklerim. sevgiler....
    www.kelepirkitapci.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  4. Çok vurucu bir kitap yorumu olmuş, kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...