23 Ekim 2016 Pazar

AMERİKA - FRANZ KAFKA


Merhabalar bugün size bahsedeceğim roman modern klasiklerden biri ve Franz Kafka'nın kaleminden çıkan Amerika. Bu kitabı görür görmez okumak istedim bunun sebebi hem şahane basılan kitap ve gayet çekici olan kapak hem de artık tarz olarak biraz daha ciddi, biraz daha edebi ağırlığı olan şeyler okumak istememdi.

Kafka'nın evvelden Dönüşüm adlı kitabını okumuştum. Doğrusunu söylemek gerekirse sevmemiştim. Tabii belirtmem gerek bu eserin kötü olmasından değil. Birinci nedeni böcek fobimi tırmandıran ve beni okurken adeta kaşındıran böcek betimlemelerine sahip olması. İkinci olarak da mutsuz, olumsuz, karamsar şeyler okumayı çok çekici bulmamam.

Bu yüzden yazarla barışabilmek için Amerika'nın çok uygun bir eser olduğunu düşünmüştüm ve kitabı elime alıp okumaya başladığımda da yanılmadığımı anladım. İlk bir kaç sayfa sonrasında kitap beni tamamen ele geçirdi ve her yerde okumaya başladığımı fark ettim. Bu açıdan gayet sürükleyici bir anlatımı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Kitap tam bir kapitalizm ve amerika eleştirisi. Oklarını acımadan savuruyor. Kabaca söylemek gerekirse kitabın ilk yarısında zenginliği ve ihtişamı asıl karakterimizle birlikte deneyimlerken ikinci yarısında çaresizliği ve sefaleti deneyimliyoruz. Düşüş o kadar ani ve çarpıcı oluyor ki inanın okurken resmen moralim bozuldu.

Esas karakterimizin bir hiç olarak geldiği ülkede zengin bir senatör olması "amerikan rüyası" ideasına vurgu yaparken öte yanda bir kaç dolar için her türlü işe karışabilecek ve sefalet içinde yaşayan binlerce kişi bu amerikan rüyasının adeta yüzüne tükürüyor.

Kitabı okumayı düşünenlere kesinlikle tavsiye ederim. Yalnız almadan evvel şunu bilmeniz gerekiyor ki kitabın yazılmış bir sonu yok. Ne yazık ki yarım kalmış bir eser. Bu sebeple alırken sonunda ne olacak merakıyla alabileceğiniz bir kitap değil bu. Daha çok okuduğunuz kadarının size bir şeyler katacağı hafızanızda yer edecek bir roman.

Herkese Keyifli Okumalar...

4 yorum:

  1. O zaman bu kitabı da okuma listesine almak lazım :) Franz Kafka'nın kötü denilebilecek bir eseri var mı ki zaten :)

    YanıtlaSil
  2. Franz Kafka hiç okumadım. Tavsiyenizden sonra deneyeceğim. http://mothers-dream.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,

    Franz Kafka okumayı kişisel gelişim için çok faydalı buluyorum. Çağımızın en büyük yazarlarından biri olan Franz Kafka eserlerinde insanların kendilerine yabancılaşmasını, yalnızlığını ve korkularını ele almıştır. Franz Kafka’nın Milena’ya Mektuplar’ından derlediğim yirmi alıntıyı okumanız için ben de sizinle paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kafkanin-milenaya-mektuplarindan-20-etkileyici-alinti/ şu cümle pek çok insan gibi benim de aklıma yer etmiştir:
    -Benimle onun arasında kaldıysan, onu seç Milena!
    +Neden?
    -Çünkü beni gerçekten sevseydin, seçenek olarak görmezdin.

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...