15 Ağustos 2018 Çarşamba

GECE SESLERİ - AYŞE KULİN


Herkese merhabalar, daha çantamda yeni okumaya niyetlendiğim başka bir kitap dururken neden bilmem canım okumak istedi ve sevgili Ayşe Kulin'in "Gece Sesleri" adlı kitabını okudum. Biraz evvel bitirdiğimde gözlerimin dolduğunu fark ettim.

Anlatım dili sade ama güçlü. Herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği bir kitap ve hiçbir şeyin, hiçbir takıntının, hiçbir davranışın nedensiz olmayacağını insanın kafasına vura vura anlatıyor. Kimse için asla yargısız infaz yapmamalı ve davranışının kaynağını sorgulamalı, anlamaya çalışmalıyız diye düşünüyorum.

Egeli bir ailenin üç kuşak boyunca yaşadıkları, özellikle anne-kız ilişkileri irdelenmiş. Genç yaşında kocasından ayrılmış elinde ufacık bir kız çocuğu ile hayata tutunmaya çalışan güzel bir kadın. Annesinin güzelliğini yaşadığı zaman boyunca kıskanan bir kız çocuğu. Bu kız çocuğuyla asla ve kati surette ilgilenmeyen sorumsuz bir biyolojik baba. Kızı kendi çocuğu gibi benimseyen, gerekli bütün ilgiyi ve şefkati gösteren bir üvey baba..

Hikayenin başı 1940'lı yıllarda Bozova'da başlıyor. Sultan ve onun yanına verilen yanaşması Satı kadın, ağa evine gelin geliyor. Zaman içinde Sultan gelin  müthiş bir hükümranlık kuruyor ve konağın hanımağası oluyor. Sultan hanım'ın oğulları Kerami ve Yusuf'da bu hükümranlığı kurabilmesinin en büyük dayanakları. Hanım ağa o kadar kötücül bir kadın ki Yusuf ergenliğe eriştiğinde, oğlu genelevlere gitmesin diye evde çalışan Ziynet adında genç bir hizmetçi kızı feda ediyor. Satı'nın da desteğiyle Yusuf bir gece giriyor Ziynet'in koynuna. Bu durum Ziynet hamile kalana kadar devam ediyor. Sonrasında çocuğunun ölü doğduğunu söylüyorlar Ziynet'e. Kendi çocuğunu ölü bilen kadın Kerami bey'in yeni doğum yapmış olan eşine yardımcı tayin ediliyor Sultan hanım tarafından hem de bebeğe süt anne.

Burada beni şaşırtan asıl unsur ege bölgesinde böyle bir uygulamanın varlığı. Yani anadolu'da evet eğreti gelin gibi bir olgu var ama ege'de böyle bir şey olmasına çok ama çok şaşırdığımı itiraf etmeliyim. ayrıca ziynet'e öldü denilen çocuk da gün gelip karşılarına sultan hanım'ın desteği ile gelerek farklı olaylara neden olacak.

Detaylar çok fazla ama ben bu detaylara girmek istemiyorum. Özellikle burada anlatılmak istenen tema anne-kız ilişkilerinde kuşak çatışmasının çok yüksek boyutlarda oluşu. Yani hepimiz bunu yaşadık veya yaşıyoruz ancak gerçekler bizim özümseyip algıladıklarımızla çok farklı olabiliyormuş.

Herkese keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...