23 Ekim 2018 Salı

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİ - NEIL GAIMAN


Selamlar, bugün size bahsedeceğim kitabın yazarı sanıyorum en sevdiğim yazar, emin değilim gerçi her an, herkesi daha çok sevebilirim. Daha önce okuduğum, bayıldığım ve blog'ta övdüğüm Amerikan TanrılarıYokyer, Yolun Sonundaki Okyanus ve daha nicelerinin yaratıcısı olan Neil Gaiman bir edebiyat kahramanı sayılabilir. 


Kitaba gelirsek öncelikle yayınevine minik bir teşekkürle giriş yapmak isterim. İnanılmaz berrak bir baskısı, gayet ferah yazı puntosu ve sıfır imla hatasıyla buram buram kalite kokan bir eser ortaya koymuşlar ve yazarın hakkını vermişler. Ciltli baskı eminim çok güzeldir ve kütüphanede durması bile başlı başına bir zevk olacaktır. Fakat metin uzunluğu ve yoğunluğu bakımından cilt gerektirecek bir eser değil aslında gönül rahatlığıyla karton kapak baskısını edinebilirsiniz. 

Kitabın konusuna gelirsek isminden yola çıkarak farkedebileceğiniz gibi konumuz İskandinav mitolojisi. Marvel sağ olsun zaten Odin, Thor, Loki gibi karakterlere aşinalık kazanmıştık ama bu kitapta irili ufaklı bir çok tanrı ve hatta dev var. Daha önce hiç duymadığınız mitolojik yaratıklar ve esasında kelt efsanelerinin özü. Kitaptaki ve Marvel evrenindeki tanrıların tasvir olarak birbirine çok benzemesi kitabı okurken doğrudan oyuncuların gözümde canlanmasına sebep oldu. Sanırım sonsuza kadar merak edeceğim konulardan biri olacak hiçbir film izlemeden, kafamda yerleşmiş imgeler olmadan bu kitabı okusaydım bu tanrıları nasıl hayal ederdim? 

Kitabın konusuna dönersek ilk elinize aldığınızda karşınıza çok güzel bir önsöz çıkıyor ve yazar bu kitabı neden kaleme aldığını çok güzel açıklıyor. Bu kitap İskandinav mitolojisine bir saygı gösterisi. Yunan ve Roma mitleri arasında -filmlerle hatırlanana kadar- soluk kalan bu koca kültür çoktan bu saygıyı hak etmişti. Yerel hikayelerden, efsanelerden ve tarihi kaynaklardan ilham alan Neil Gaiman bu kitabı tek bir kurgusal metin olarak değil de çeşitli hikayelerden ilham alan kısa öyküler olarak tasarlamış. 

Kitabın başında bu öyküler daha esprili, daha aydınlık ve daha birbirinden bağımsızken sonlara doğru gidildikçe öyküler arasında bir hikaye örgüsü oluşuyor ve Ragnarök düzleminde her şey giderek karanlıklaşıyor. Bu kitapla ilgili en önemli nokta genel kültürümüze kattığı şeyler dışında kafamızdaki imajları yerle bir etmesi. Bu kitabı okuduktan sonra artık ne Thor'a ne de Loki'ye aynı gözle bakamayacaksınız. Mitolojik bir tanrı bile olsa bir şekilde "kötü" karakterin ayrı bir derinliği ve cazibesi oluyor. Loki'yle ilgili yaptığım bu yorum sizi yanılgıya düşürmesin Odin'de bilgeliğini şeytanlığa kullanmakta gerçek bir usta. 

Büyüklü küçüklü tanrılar, Thor'un çekicinden tut, şiir şarabına kadar mükemmel kurgulanmış hikayeler, dünyanın yaratılışı ve alemlerin kurulmasıyla ilgili insanın ufkunu açan bütün o bilgiler olmasa bile sırf Loki'nin nasıl anne olduğunu öğrenmek için bile okumanızı tavsiye ederdim. Odin herkese Freya güzelliği bahşetsin diyor ve bu kitabı hepinize tavsiye ediyorum. 

Herkese Keyifli Okumalar... 




1 yorum:

  1. amerikan tanrıları ve mezarlık kitabını okudum seri halde bütün kitaplarını okumak istiyorum..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...