5 Eylül 2021 Pazar

SİYAH SÜT - ELİF ŞAFAK


Bugün size bahsedeceğim kitap aslında tamamen bir kadın hikayesi ve anne olmayan kadınların ya da erkeklerin anlayamayacağı bir ruh haliyle ilgili. Doğum sonrası depresyonu. İnsanlar için br kırmızı çizgi olsa da bu bir gerçek ve kadınların büyük çoğunluğunu etkiliyor. 

İnsanların bu konuya yanlış bir bakış açısı takındıklarını düşünüyorum. Sürekli bize öğretilen kutsal annelik kavramı aslında kadınların en büyük kabusu oluyor. Zamanla bu evlatların da kabusu haline geliyor. Anneliğin kutsallığı dayatması kadına insan olma hakkını kaybettin sen artık yalnızca annesin demekle eşdeğer gibi. Öyle büyütülen bir sorumluluk ki kişinin benlik algısı tamamen kırılıyor. Kendi kişiliğini yok edip sadece "anne" olarak kalması isteniyor.

Sonuç olarak bu muhteşem "insanüstü" beklentiler ve bir bebeğin bakımının her bakımdan zor olması doğum sonrası depresyonuna davetiye çıkarıyor. Bu durumun hazır olmakla veya çocuk isteyip istememekle alakalı bir durum da değil çünkü insan o deneyimi gerçekten yaşamadan neye "hazır olduğunu" tam olarak kestiremeyebiliyor. Elif Şafak bu romanında tam da bu konuya parmak basmaya çalışıyor. 

Yarattığı kadın karakterin bölünmüş iç sesleri ve bölünmüş kişiliği kendisinin farklı bir versiyonu olarak sürekli karşısına çıkıyor ve onun içindeki "kişiliklerin" çatışmasını bize yansıtıyor. Aslında kadın olmak annelikten daha büyük bir sıfat ve annelik kadınlığın sadece bir parçası. Ne yazık ki kitabın bu konuyu işleyiş şeklini çok içime sindiremedim. Kitabı okuduğum sürenin tamamı boyunca bir olmamışlık hissettim. Karmaşık akış sebebiyle sık sık okuduğum metinden koptuğum oldu. O yüzden kitabın bu kadar önemli bir konuyu ele alış biçimi beni hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim. Daha açık, daha sert, daha gerçekçi bir üslupla karşılaşmayı dilerdim. 

Yine de bu kitabı anneler veya anne olmayı düşününler kesinlikle okumalı. Bu metin hakkındaki kararını kendisi vermeli çünkü çocuk sahibi olma fikriyle ilgili insanları " özellikle" bunu düşünen veya bu durumu yaşayan kadınları gerçekten etkileyeceğine inanıyorum. Erkeklere gelirsek eşlerinin ikilemlerini, çıkmazlarını anlamak ve onunla empati yapmak isteyen erkeklerin de bu kitabı okuması her bakımdan faydalı olacaktır. 

Herkese Keyifli Okumalar... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...