17 Haziran 2015 Çarşamba

BİR DENİZ KIZI HİKAYESİ - CANAN A. DÜZGAN


Bugün sizlere masalımsı bir kitap ile sesleneceğim. Evet evet yanlış okumadınız cidden yetişkinler için yazılmış harika bir masal kitabıydı diyebilirim. Kalemini çok çok sevdiğim sevgili Canan. A Düzgan'ın kaleme aldığı bu kitap son derece güzeldi. Bazen gülümsetti bazen kahkaha attırdı. Zaman zaman ağlattı duygu dolu anlar yaşattı. Tek eleştirim kitap aşırı derecede kalındı ve ergonomik değildi. Okurken çok ciddi zorlandım. Yani ikileme veya üçleme yapılabilirdi diye düşünüyorum. Tuğla kadar kalın bir kitabı  okumak (hele hele benim gibi çantada gezdirerek okuyanlar için) çok sıkıntılıydı.

Öncelikle kitap Karayip'lerde geçiyor ve tüm karakterlerin isimleri de yabancı adlardan seçilmiş. Yani Türk yazarların son zamanlarda yaptığı ancak benim çok ısınamadığım bir durum bu. Ama şimdi fantastik yazıyor kadın,  tabi ki genç delikanlı Mehmet,  Kadıköy açıklarında Aynur isimli deniz kızını görse olmaz. Hadi gördü diyelim ilgi çekmez. Hatta komik olur diyebiliriz. Kısaca bu kitap için evet hak veriyorum evrensel takılmakta fayda olmuş diyebiliriz.

Kitap kapağı bir harika. Kelimenin tam anlamıyla harika hatta muhteşem ötesi  diyebilirim. Mavinin tonları çok güzel ve kabartmalar cidden çok çok kaliteli. Elinize aldığınızda muhteşem bir his veriyor. Kapağın üzerinde elimi defalarca gezdirdiğimi itiraf ediyorum. Kim kitap fetişisti? Ben mi??

Başlangıçta sanıyorsunuz ki esas oğlan bir deniz kızına aşık olacak ve olaylar olaylar. Yani beklenti bu yönde ama  ters köşe yapıyor sizi yazar. Kız bildiğiniz sıradan hatta vasat  bir kız. Hatta esas oğlanımız Walt kızı geri zekalı veya deli falan sanıyor ilk etapta. Sonra başlıyor kahkahalar ve dahi şaşkınlıklar. Çünkü kız hiçbir şey bilmiyor. Yani ne fiziksel olarak ne insan davranışları adına ne de duygusal anlamda sıfırın altında. Walt onu eğitiyor, öğretiyor, koruyor ve aşık oluyor.

Elka'nın hayatta en çok istediği şey insan olmaktı. Nasıl olacağını kendisi de bilmiyordu ama  bu konuda her şeyi yapmaya hazırdı. Bir deniz tanrıçası  yüz yılda bir kere bu deniz kızlarını dünyaya göndererek insan olma şansı bulmalarını sağlıyordu. Elka ise nasıl insan olacağını bilmemesine karşın, aşık olduğu zaman insan olacağına inanıyordu.

Walt ise her şeyden habersiz sadece unutulmayacak bir tatil geçirmek için Karayip Adaları'na gelen bir turist. Arkadaşları ile birlikte harika bir tatil yapıyorkennn... Bir akşam koylardan birinde eğlenirken ilginç ve enteresan bir şey olur. Denizde acayip bir hareketlilik vardır. Ve sonra sabah bir inleme sesiyle kendine gelir. Akşam biraz içmiştir ama bu kadar kafayı bulacak kadar değil. Acaba Steve'nin verdiği haplardan dolayı mı kafası bu kadar iyi olmuştu. Ama hayır duyduğu ses gerçektir. Çevredeki mağaraları araştırır veeee onu bulur. Sonrasında artık Elka'ya bakacak , besleyecek ve her şeyden koruyacaktır.

Wallt Elka'nın vücudundaki solungaç izlerini görür. Zavallı kıza işkence yapıldığını düşünür ve bu konuda hiç soru sormaz. Çünkü Elka'nın psikolojisini olumsuz etkilemek istememektedir. Ancak bir süre sonra Elka solungaç izlerinin tek tek kaybolduğunu ve artık su altında nefes alamaz hale geldiğini fark eder. Ölecek midir Elka? Kimse bu soruya yanıt verememektedir. Nihayet olaylar ortaya çıktığında bir deniz erkeği de işin içine karışır ama sonucun ne olacağından o da emin değildir. Elka'yı yaşatmak için bildiği tüm büyüleri kullanır ama...

Ama işler umdukları kadar kolay olmayacaktır. Neticede deniz tanrıçası falan da işin içinde olduğundan öyle çok da kolay olmuyor aşamalar. Bu arada Elka'nın bir deniz perisi arkadaşı da çıkageliyor ve Steve için de olaylar farklı gelişmeye başlıyor.

Daha fazla içeriğe değinmeyeceğim çünkü okumalısınız diye düşünüyorum. Ne kadar yorum yaparsam yapayım tam anlamıyla size aktarma şansım yok. Hem eğlenceli, hem duygusal bazen hüzünlü bir hikaye. Türünün sevenleri için biçilmiş kaftan. Güvenle tavsiye ederim, okuyunuz, okutunuz.

Herkese Keyifli Okumalar...


1 yorum:

  1. Bende çantada taşıya taşıya okuyorum sayfa sayısı fazla deyince bi düşündüm okurmuyum diye ilginçmiş konusu aklımın bir köşesinde kalsın.
    Zaman zaman bizim de masallara ihtiyacımız oluyor tabi ;) Ruha iyi gelir iyi

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...