30 Haziran 2015 Salı

KARANLIK LİSE - ALYA ÖZTANYEL


Bugün "Karanlık Lise" adlı kitap ile sizlerle birlikteyim. Daha çok ergen kesime hitap eden bu kitap ile ilgili açıkçası hiçbir ön yargı oluşturmadan okumaya dikkat ettiğimi öncelikle belirtmek isterim. Kitabın kapak tasarımı ve baskısı gayet başarılı idi. Yazarın da 16 yaşında bir ergen olduğu göz önünde bulundurulduğunda oldukça başarılı olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Tabi ki kurgusal anlamda tutarsızlıklar aşırı fazlaydı.

Yazımın ilerleyen bölümlerinde bu tutarsızlıklara değineceğim ama yazar kafasında kurguladıklarını veya hayal ettiklerini yazıya çok güzel bir şekilde dökmüş. Bu anlamda takdir ve tebrikleri hak ediyor.  Yazarımızın kesinlikle "Twilight" serisinden etkilendiği bir gerçek. Hem de yadsınamaz boyutlarda bir gerçek. Kitabın tamamı bir lisede geçmekte. Tüm sorunlu çocukların toplandığı bir lise Atagül Lisesi...

Karakterlerimizden esas kız Güneş Sedef. Güneş ailesini bir trafik kazasında kaybetmiş, halası ve eniştesinin yanında yaşayan, saf, temiz, masum, sarışın ve bir o kadar güzel olan kızımız. Esas oğlanımız ise Demir Erkan. Çok ünlü sanatçı aileye mensup ama geçmişi çok karanlık bir çocuk. Aşırı yakışıklı, küstah, bencil piçin teki olarak lanse edilen bu çocukcağız aslında çok asil duyguları olan bir genç. Ali kıran baş kesen modunda, çete lideri kıvamında bu çocuğun kalbini Güneş çalıyor.

Şimdi öncelikle hiçbir ünlü sanatçı anne baba (çocuğu her ne halt işlerse işlesin) böyle bir liseye çocuğunu göndermez. Bu iki iki daha dört eder gibi bir gerçek. Para pul gani ama hiçbir lise kabul etmiyor bu çocuğu öyle mi? Masal, hikaye ne derseniz deyin. Burada bir sallanıyor zaten hikaye. Çocuk her gün okula farklı bir model spor araba ile geliyor, villada yaşıyor ama sıradan da kötü bir okula, düz liseye gidiyor. Ayrıca bu çocuk nasıl bir çetenin üyesi? Ne tür karanlık işler çeviriyor? Belli değil. Çetenin amacı ve neye hizmet ettiği de belli değil. Etrafında bir çok kişi Demir'in bir dediğini iki etmiyor, müthiş bir bağlılık ve söz dinleme hali. Neden?

Lise ne kadar karanlık ve kötü olursa olsun bir eğitimciyi bu şekilde lanse etmek de hiç şık olmamış. Öğretmenleri veya müdürleri sevmiyor olabilirsiniz ama böyle bir yakıştırma son derece çirkin olmuş bu böyle biline. Açıkçası kitap hakkında söyleyeceğim şeyler bu kadar eleştirmeye devam etsem bitecek gibi değil ama anlamı yok. Karanlık Lise 14-19 yaş aralığı için belki okunabilir ama geri kalan kimseye önemiyorum.

Herkese Keyifli Okumalar...


2 yorum:

  1. Merhaba :)

    Mimledim seni.
    :)
    http://kitaptutkum.blogspot.com.tr/2015/06/mim-ya-sen-yonetsen.html

    YanıtlaSil
  2. merhaba tatlım bir kitap kurdu olarak bloğunu keşfettim ve takibe aldım bende beklerim sevgilerle!!

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...