1 Eylül 2018 Cumartesi

TÜRK DİZİSİ KLİŞELERİ #1


Türk dizilerinin içler acısı hali herkesin malumu. Zaman zaman bu blog'ta korkunç yergilere şahit oldunuz. Açıkçası bu yazı da onlardan biri ama komiklisi. Aslında televizyonculuk açısından dram sayılabilecek bir konuda mizah yapmak zorunda kalmak oldukça üzücü. Hele şu yaz ekranı denen nane hepten çekilmez...
Yaz biterken ve bu acı nihayet son bulurken sizleri Türk dizisi klişeleriyle başbaşa bırakıyorum. Millet Game of Thrones çeksin bizim mevzular hala zengin koca... Neyse zaten yeterince yerden yere vurdum bari birazcık hakkını vereyim. Bu yazı seçkin ve kaliteli yapımları meclisten dışarı tutmaktadır. Hatta belki bir ara en izlenilesi Türk dizileri yazısı da okuruz buralarda, bilemeyiz.

***


1) FAKİR KIZIN SOSYOPAT ÜVEY ANNESİ


Bu kadın yıllardır üvey kızının karşısına bir gün zengin bir talip çıkması ihtimali hiç yokmuş gibi hunharca kötülük eder. Geçen bir dizide eve ekmek almış geri dönmekte olan bir kızın üvey annenin attığı uçan tekmeyle çamura yapışıp ekmeği temiz tutmaya çalıştığına şahit oldum. Bu kadının mutlaka bir tane de kendi klonu olan öz kızı vardır. Esas kızın aşırı zengin gerçek ailesi ortaya çıktığında kendine çok enteresan hedefler belirler. Makyaj malzemeleri ve açık seçik kıyafetleri bu fakirlikte nereden bulduğu tartışmaya açıktır. Esas kız onu iyi bir insana dönüştürmeye çalışacak ve gerizekalılığına asla doymayacaktır.


2) ZENGİN KAYNANANIN SOSYETİK ORTAMDA FAKİR GELİNİ AŞAĞILAMASI


Bu yeni dizilerimizin kendilerine yeşilçamdan miras aldığı en favori olayımdır. Esas kızın üvey annesi ve kötü kardeşi ucuz mahalle kıyafetleriyle baloya geldiğinde, zengin kaynana tarafından aşağılanmlarına rağmen gülücükler saçmaya devam ederler. Tabi ki esas kızımız buna dayanamayıp ağlayarak yerlerde yuvarlanmaya başlar. Üvey anne ne yapıp edip dünürünü kendi tarafına çekecektir. Mesela para karşılığı kızı oğlandan ayırma motviasyonuyla.


3) ÖLÜMSÜZLER


Yedi kurşun yedikten sonra reklam aralarıyla beraber toplam 137 dakika boyunca ölümle pençeleşen, üstelik bunu ağır çekimde yapan karakterlerdir. Sonunda öleceklerse bu mutlaka iki bölüm sonra olur. Ölmeyeceklerse de bölüm sonunda ölmüş gibi yaparlar. İnsanı derin açmazlara sürükleyen bu kişilerin ölümlü ruhlar oldukları tartışılmalıdır. Elektro şoka dayanıklılıkları vardır. Asla kalp çalıştırma makinasıyla hayata dönmezler. Hayata tutunmak için sevdikleri kızın eline ya da göz yaşına ihtiyaçları vardır. Eğer kola takılı bir serum görürseniz o serumun içine birileri mutlaka zehir katmayı deneyecektir.


4) SÜREKLİ KALP KRİZİ GEÇİREN ZENGİN BABA


Şirkete çökmeye çalışan sonradan olma karısı sürekli üvey evlatlarla planlar yapar. Bir şekilde mezara sokup paraları cukkalamak istediğini siz anlarsınız ama bu sığır anlamaz. Özellikle herkesin olduğu sabah kahvaltılarında kalp krizi geçirmesiyle bilinir. Zaten sezon ortalarında şirket bir şekilde batacağı için ön hazırlık yapmaktadır. Eğer ölürse sürpriz şekilde mirasını esas kıza bırakmış olduğunu görenler deliye döner. Adam mezarında ters döner vallaha...


5) YAKIŞIKLI KASLI OTO TAMİRCİSİ ESAS OĞLAN


İlk karşılaşmada genelde yüzü gözü yağ içindedir. Atletinden kasları belli olur, akşama kadar araba tamir eder ama akşam yemeğinde ellerinin tertemiz olduğunu görürsünüz. Çünkü adam kirli elleri olamayacak kadar yakışıklıdır. Çevresinde ya çok yüksek seksapaliteye sahip bir fakir takıntısı, yahut aşırı zengin ve üstü açık arabası olan bir kadın olur. Herif sezon ortalarında mutlaka ultra zengin olup mahallenin çocuklarına plastik top filan alır. Bir zamanlar fakir olduğu için yüzüne bakmayan o kız, şimdi dışarıdan komplolar kurmaya başlamıştır. Şaşırtıcı olan ise asla şaşmayacak şekilde dizinin bu kızla yapılan evlilikle sonlanacak olmasıdır. Kız mutlaka imana gelip doğru yolu bulur ve adam bütün zenginliği ardında bırakıp kızla beraber uzaklara gider. Ne yiyip içecekler biz bilmiyoruz. Bu dizilerde bir kere zengin olan kişiler artık şirket batsa da zengin kalırlar.


6) AŞIRI PROBLEMLİ ERGEN KIZ KARDEŞ


Kaçırılmalarıyla ve intiharlarıyla tanınır. Para kıyıp şu kızı servise yazdırsalar bu sorunlar büyük ölçüde çözülecek ama dizilerde belli bir gerizekalılık seviyesi vardır ve kimse bunun üzerine çıkamaz. Kesinlikle uyuşturucu satıcısı birine aşık olup ilerleyen bölümlerde başkalarına satılmak üzereyken kurtarılacaktır. Bu tipler asla sırt çantası takmazlar. Okulla alakaları yoktur. Sonlara doğru öğretmenlerden birini kapatmaları muhtemeldir.


7) İLK BÖLÜMDE KAYBOLAN KÜÇÜK ÇOCUK


Bu tür dizilerde birilerinin tanışması için bir çocuğun kaybolması şartı vardır. O çocuğu başka kimse bulamaz, zaten asosyal ve sorunludur. Sadece esas adamla iyi anlaşır. Eğer esas oğlan tanıdık ise muhtemelen onun babası çıkacaktır. Nasıl bulduğunu da o zaman anlıyoruz, kan çekiyor... Çocuk dizi boyunca kime baba diyeceğini karıştırır çünkü annesi kiminle evleneceğine hamile kaldıktan sonra karar vermiştir. Odasında mutlaka gizli bir çekmece ve o çekmecede pislik bilinçaltını yansıtan karalamalar vardır.


8) DEDE VEYA BABA YADİGARI OBJELER


Silah, bıçak, tesbih, yüzük veya tablo olabilir. Ne olacağını belirleyen etken ailenin ekonomik, mafyatilk ve aşiretik pozisyonuyla alakalıdır. Duruma göre birileri tarafından çalınır, sevdiceğe hediye edilir, kardeşin gözüne sokulur. Objeyi eline geçiren yedi krallığa hükmeder gibi aileye lider olur. Fakat esas oğlan asla bunu tek seferde kabul etmez. Anası ve yedi sülalesi teker teker yalvardıktan sonra karizmatik burnunu kıvırarak ailenin başına geçer.


9) İŞLER YOLUNDA GİDERKEN ÇIKAGELEN KÖTÜ KARDEŞ


Bu herif gelip her şeyi esas oğlandan almak için şirketin veya çiftliğin en parlak zamanını bekler. Hakkı olanı almaya muhtemelen bet bakışlı bir avukat ya da babasının ikinci karısı olan annesiyle gelir. Çok korkunç fakirlikler yaşamıştır ve intikam yemini etmiştir. Bir süre bütün karakterleri kanırtır, esas oğlanı mutlaka içeri attırır. Esas kıza gönül koyar, elde etmek ister. Kendiliğinden doğru yolu bulana kadar ona sadece boyun eğersiniz. Esas oğlan ne de olsa kardeşimdir diyerek asla bu adamı vurmaz. Gerçi bu da ölümsüzler listesindedir.


10) FAKİR AİLENİN YANAN EVİ


O ev mutlaka yanacak aga. Kaçarı yok, yakarlar. Evsiz kalıp kötü amca veya teyzeye yerleşen fakir aile hor görülmeye gösterdikleri tahammülle oskara aday olurlar. "Babanın malı gibi dolabı ne karıştırıyorsun?" gibi sorular duymaları isyan etmelerine sebep olmaz. Zaten evinde kaldıkları kişi onları aşağılayacağı günü sabırla beklemiştir. Yoksulun kendinden daha yoksul olanı hunharca tokatlamasını bu noktada görürüz. Vazgeçilmez mihenk taşıdır. Olmayan dizi eksiktir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...